top of page

Begint de hooikoorts ieder jaar weer toe te slaan? Een blog met veel tips voor jou!

De lente staat voor de deur, en hoe fijn dat heerlijke zonnetje, de bloeiende bomen en bloemen ook mogen zijn, er zit voor sommige toch een nadeel aan. Hooikoorts!

Heb jij er ook last van? Heb je er nog geen oplossing voor gevonden of wil je er iets tegen doen zonder medicijnen (met de grote hoeveelheid bijwerkingen) te nemen?

Lees dan gauw verder wat de oorzaak is en wat je eraan kunt doen.

Wat is hooikoorts? Hooikoorts (allergische rhinitis) is een van de meest voorkomende allergieën, zo'n 20 tot 30 procent van de Nederlanders heeft er last van. Je lichaam is overgevoelig voor stuifmeel (pollen) van sommige bloeiende grassen, bomen en planten.

Symptomen hooikoorts:

- Niezen

- Jeuk

- Loopneus

- Keelpijn

- Tranende, rode ogen

Mogelijk ook:

- Hoofdpijn

- Vermoeidheid

- Verminderde concentratie

- Slecht slapen

Een veelgebruikt middel bij hooikoorts is antihistaminica in de vorm van tabletten, neusspray en oogdruppels, deze kent vele bijwerkingen (sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, overgewicht, osteoporose, spierzwakte, hoge bloeddruk). Antihistaminica remt zoals het eigenlijk al zegt de werking van histamine. Histamine krijgen we via voedsel binnen, maar ons lichaam maakt het ook zelf aan.


Veel mensen hebben een teveel aan histamine, en dat kan zich ook uiten in klachten zoals hooikoorts. Hooikoorts komt overal het algemeen door een verstoord immuunsysteem, werk aan de winkel dus!


Binnenkort zal ik een blog schrijven over het onderwerp histamine (inmiddels staat hij online, klik hier). Voor nu tips om je hooikoorts natuurlijk tegen te gaan of te verzachten, lees verder onder de foto.

Tips:

1. Quercetine. Dit zit in appelen, uien, rode kool, rode druiven, frambozen, groene thee en knoflook. Maar ook verkrijgbaar bij de natuurwinkel als supplement. (Gaat de allergische reacties op pollen tegen doordat het de ontwikkeling van histamine in het bloed remt)

2. Kamille (verlicht de symptomen, trek er bijv. thee van.)

3. Rauwe honing van de lokale imker/bijenpollen (Huh? Ja echt! Hierin zit een kleine hoeveelheid pollen. Door elke dag een beetje honing te eten bouw je resistentie op tegen de pollen.)

4. Vitamine C. Verkrijgbaar bij Young Living of de natuurwinkel. Koop bijv. Camu camu en neem hier 3x per dag een mespuntje van in je water. (remt de aanmaak van histamine, al bij 2 gram per dag.)

5. Probiotica. Life9 van Young Living. Bij de natuurwinkel, van bijv. Biokult. (Zorgt voor een gezonde darmflora, waardoor je symptomen minder worden.)

6. Vermijd of nuttig niet teveel voedsel dat rijk is aan histamine. (een aantal voorbeelden: alcohol, kaas, avocado, kiwi, tomaten, spinazie, varkens en lamsvlees, maar nog veel meer voedsel is rijk aan histamine, in een nog komend blog meer hier over)

7. Omega 3 visolie. OmegaGize van Young Living. (Kan zowel hooikoorts voorkomen als verminderen)

8. Spirulina. (Multigreens Young Living) Een alg met de rijkste bron van eiwitten, enorme aanvulling op je gezondheid, te verkrijgen bij natuurwinkel. (Kan zowel hooikoorts voorkomen als verminderen)

9. Als jij elk jaar weer last hebt van hooikoorts, begin dan al vroeg met het behandelen ervan en niet pas op het moment dat je er last van begint te krijgen, zo voorkom je het misschien wel en dat lijkt me een stuk prettiger :)

10. Young Living Essentiële oliën bij pollen in de lucht; Peppermint, Lemon en Lavender en Frankincense (allen in de starterbundle)

Ik hoop dat je een mooie lente en zomer tegemoet gaat met geen of niet teveel klachten van hooikoorts.


Succes! Ken jij nou iemand die hier iets aan zou kunnen hebben? Deel dit en help meer mensen naar een gezondere leefstijl! Liefs,

Mendel

bottom of page