top of page

Dankbaarheid! Wat is het en wat betekent het voor mij?

Dankbaarheid!

Wat een lastig maar mooi woord, vind je niet?

Iets wat een worsteling was in mijn leven, maar ook iets dat heel kostbaar is geworden.

Internet zegt hier het volgende over:

- Blij zijn met wat je kreeg

- Vruchtbaarheid

- Voldoening

- Erkenning

- Gevoelig

- De moeite waard

- Bevredigend

- Blij zijn met wat je hebt

Je kunt je dankbaar voelen en het tonen. Wat een mooie woorden hierboven, dit wil toch iedereen ervaren?

Ik denk dat ik jarenlang geen 'echte' dankbaarheid gevoeld heb, het ook niet binnenliet.

Ik heb vaak bij mezelf gedacht: Waarom zou ik dankbaar zijn, ik heb zoveel pijn, vermoeidheid, gevoelens die ik niet wil, waarom blij zijn met wat ik heb?

Het voelde alsof alleen dat het gene was dat ik had, en verder niets..want al dat andere kon nooit mooi zijn met wat ik meedroeg, het heerste boven alles uit.

Op een groot moment in mijn leven werd ik hier enorm bij bepaald, ik kwam erachter dat ik eigenlijk altijd met een negatieve kijk naar mijn leven keek.

Hierdoor konden veel dingen ook nooit positief worden of zijn.

Dát moment, dat alles verloren leek, ik hulp zocht, zag ik daar een boek in de kast staan, het trok me, ik pakte het en mocht het mee naar huis nemen. Ik kan je echt zeggen dat dit boek mijn leven gered heeft, nog beter gezegd, God door dit boek heen. Ik krijg er nog de rillingen van als ik erover schrijf..


Dit boek (Strijd in je denken - Joyce Meyer) ging over het gevecht in jezelf, over de letterlijke strijd in je denken. Hoe deze strijd kan ontstaan, maar gelukkig ook hoe je ermee kunt breken.

Ik ben gaan leren te kijken naar wat, waarom en hoe ik denk, en bovenal Hem daarbij te betrekken.

Als er weer een moeilijke situatie was probeerde ik stil te staan. Wat denk ik nu? Waarom denk ik dit? Is dit een positieve of negatieve gedachte? En ga zo maar door..Hier kwam natuurlijk ook iets anders bij kijken, want naast negatieve dingen denken, sprak ik ze ook voortdurend uit, achteraf om gehoord te willen worden, bevestiging te krijgen, eigenlijk de punten die hierboven over dankbaarheid staan.


Maar deze kreeg ik niet...Je bereikt dat niet met negatief denken en doen, maar met.. uiteraard, dankbaarheid!

Ik kan hier nog veel meer over schrijven, maar wat het belangrijkste is, ik kon stap voor stap gaan leren om mijn denken te vernieuwen, biddend tot God of Hij mijn denken wilde vullen, vernieuwen en sturen. Het is een bewuste keuze geweest om positief te gaan denken, om boven die negatieve gevoelens en gedachten te gaan staan.


Met vallen en opstaan, maar het ging gelukkig steeds beter.Er gebeuren dingen in je leven waar je simpelweg niet positief over kunt denken, ook in mijn leven, dat wil ik niet onbenoemd laten, het kan niet altijd alleen maar mooi en positief zijn, maar deze dingen zijn ook niet waar ik het in dit blog over heb natuurlijk!

Ondanks de lastige dingen in mijn leven kon ik naar de mooie dingen gaan kijken, de liefde van de mensen om mij heen, en ook mijn liefde voor hen, maar ook in de kleinste dingen, het mooie weer, het mooie uitzicht en het proeven van heerlijk voedsel en de warmte van een kop thee op een koude dag!

Van positief denken krijg je energie! En met die energie kon ik werken aan de dingen die minder goed gingen, hoe kon ik ze zo goed mogelijk aanpakken, ze aanpassen aan mij en mijn omgeving? Lees verder onder de foto.

Ik leerde bij de dag te leven, wat over een week gebeurd maakt niet uit, het is nu, ik leef nu en ik ben nu nodig. Ik leerde er te zijn...

Dit ging op en af, maar steeds probeerde ik 's ochtends de dag over te geven aan God, soms wel 10 keer op een dag, een blijvende wandel met Hem, elke dag opnieuw!

Dankbaar zijn met wat je wel hebt.

Kun jij dat? Heb jij er weleens over nagedacht hoe jij met je gedachten omgaat?

Laat jij negatieve gedachten toe, hoe ga je ermee om?

Tip: Meer weten over hoe je hiermee om kunt gaan, hoe jij ermee kunt breken, dan raad ik je echt aan het hierboven genoemde of soortgelijke boek te gaan lezen!

Wie weet kun je dit meenemen en erover nadenken, ik wens je een gezegende nieuwe week toe, samen met Hem!

Liefs,Mendel

bottom of page