top of page

De herfst is begonnen! Tijd voor tips, zo fit mogelijk dit seizoen door!

De 'r' zit weer in de maand! De herfst is begonnen, de dagen zijn korter.

Wie weet heb jij je sloffen alweer gepakt, zit je elke avond met een kopje thee op de bank, staan de kaarsjes al weer aan.. of ben je inmiddels ziek geweest, heeft de eerste verkoudheid zijn intrede gedaan en zie je op tegen die donkere dagen.


Kortom, voor sommigen is de herfst en de winter een minder energieke tijd, soms zelfs om depressief van te worden (lees: blog over 'winterdip'). Maar is dat nodig?

Of is er iets aan te doen om te voorkomen of te verhelpen? Ik zet een heel aantal tips voor je op een rij, zodat je zo energiek mogelijk deze tijd in mag gaan!
Komt ie meteen hoor: Gooi je leefstijl om, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Het is zó belangrijk voor je lichaam dat het de juiste brandstoffen heeft om te kunnen functioneren. Als jij regelmatig (een zak) chips o.i.d. gaat eten, kost dat je lijf ontzettend veel energie, je raakt vermoeid, hoe langer je dit in standhoud, hoe minder energie je krijgt, hoe meer je gaat hunkeren naar verkeerd voedsel, je bent vatbaarder voor griep en verkoudheid en beland in een vicieuze cirkel. Kortom, eet gezond, eet met het seizoen mee en eet af en toe eens een handje chips (of vul maar in...) als jij daar zin in hebt, geniet daarvan en ga weer door. Maar vaak kan dat ook alleen als je eerst je leefstijl op orde hebt, dan kan je het bij een handje laten i.p.v. de hele zak.. ;)


Op herfstdagen trekken we vaak veel meer naar binnen toe. Ik daag je uit om juist nu naar buiten te gaan, maak een mooie herfstwandeling door het park of het bos. Zorg dat je zoveel mogelijk licht ziet op een dag, dat zorgt voor energie en zingeving. Vaak maakt het ook dat je betere keuzes zult maken voor jezelf. Beweeg dus genoeg, zo'n 30 minuten per dag wandelen is genoeg om fit te blijven.


Begin je dag goed, zorg dat je je vocht aanvult als je wakker word. Drink eerst een paar glazen lauw water, neem een douche en ga dan pas ontbijten. En bovenal, ontbijt goed! Ruil de boterhammen eens in voor een kom warme havermout, deze geven langdurig energie en zullen geen piek geven in je bloedsuikerschommel, ofwel minder snel/geen last van vermoeidheid.

(of probeer deze eens uit: 3 ontbijtrecepten)


Ik wil nooit zomaar allerlei supplementen gaan aanbevelen, een gezonde leefstijl is altijd het startpunt, niet andersom. Vitamine D is eigenlijk onmisbaar in een gezonde leefstijl. Zeker in de herfst en winter krijg je niet genoeg vitamine D binnen. Deze kun je aanvullen door een supplement te slikken. Ook vitamine C kan zorgen voor een beter immuunsysteem en je minder vatbaar maken voor verkoudheid/griep. Voor meer informatie mag je mij een berichtje doen of kijk bij mijn blog over supplementen.


Verwarm jezelf met heerlijke thee. Bijvoorbeeld thee van allerlei specerijen: gember, kurkuma, kaneel, anijs, kardemom etc. Bovendien zijn deze ook erg gezond voor je, ze geven een fijne smaak af en zijn de oplossing als je het koud hebt of verkouden bent.

(lees ook blog over verkoudheid en tips)


Beperk je cafeïne (dus ook groene en zwarte thee) inname, je zult misschien denken dat je er energie van krijgt maar uiteindelijk kost het je lijf energie. Als je in deze maanden al minder energie hebt zou ik zeker gaan voor kruidenthee en max. 1 a 2 kopjes koffie per dag vóór 14:00.


Essentiële oliën zijn een hele fijne manier om je immuunsysteem en gezondheid een boost te geven. Meer hierover vind je hier.


In het kort op een rij:

- Eet gezond, vers en gevarieerd, laat suikers en e-nrs zoveel mogelijk achterwege.

- Geniet van minder gezonde dingen op een door jou bewust uitgekozen moment.

- Beweeg elke dag, wandel bijvoorbeeld zo'n 30 minuten buiten.

- Vul je vitamine D (en C) aan d.m.v suppletie.

- Drink voldoende, begin met water en drink overdag kruidenthee.

- Beperk/vermijd cafeïne. Drink max. 1 a 2 kopjes voor 14:00.

- Boost je immuunysteem met essentiële oliën.

- Neem genoeg rust en ga optijd naar bed.


Mocht je vragen hebben of een vrijblijvend kennismakingsgesprek willen.

Ga naar contact of stuur een e-mail naar info@puurmendel.combottom of page