top of page

Eet jij de juiste groenten en het juiste fruit? Welke zou jij moeten eten dit lenteseizoen?

Het is weer lente!

Heerlijk dat het zonnetje ook meedoet deze week, op naar buiten en extra vitamine D opdoen dus!

In de lente komen er ook weer andere groenten en fruit op het boodschappenlijstje, tenminste hier wel en ik hoop bij jou ook!

Vandaag laat ik je zien welke groenten en fruit in het seizoen zijn en waarom je die zou moeten eten.

Groenten

April:

Andijvie/Asperge/Biet/Bloemkool/Broccoli/Champignons/Komkommer/Koolraap/Kropsla/Postelein/Raapstelen/Radijs/Spinazie/Taugé/Tomaten/Tuinkers/Veldsla/Ijsbergsla/Witlof

Mei: Andijvie/Asperge/Bloemkool/Champignons/Koolraap/Kropsla/Peultjes/Postelein/Radijs/Spinazie/Selderij/Tuinkers/Veldsla/Ijsbergsla/Waterkers/Wortel

Juni: Andijvie/Artisjok/Asperge/Aubergine/Bloemkool/Broccoli/Champignons/Doperwten/Koolraap/Komkommer/Kropsla/Peultjes/Postelein/Prei/Radijs/Spinazie/Selderij/Sperziebonen/Tuinkers/Tuinboon/Ijsbergsla/Waterkers/Wortel


Fruit

April:

Ananas/Appel/Avocado/Banaan/Citroen/Mango/Pompelmoes/Sinaasappel

Mei:

Aardbeien/Appel/Banaan/Pompelmoes/Rabarber/Sinaasappel

Juni: Aardbeien/Abrikozen/Ananas/Banaan/Citroen/Frambozen/Kersen/Kruisbessen/Meloen/Perzik/Pruimen/Rode bessen/Sinaasappel/Zwarte bessen

Er zijn uitzonderingen, want soms valt de oogst tegen en is het niet verkrijgbaar of minder van óf het kost veel meer, blijf dus opletten.

Waarom groente en fruit uit het seizoen kopen? Groente en fruit uit het seizoen zijn gezonder, door het vers te eten krijg je de meest mogelijke vitamines en mineralen (kies liefst biologisch) binnen, deze verdwijnen namelijk steeds meer na de oogst tot het moment dat je het eet.

Het is voordeliger voor je portemonnee! Groente en fruit (hier niet verkrijgbaar in het seizoen) dat uit het buitenland moet komen kosten geld, en daar betaal jij weer voor!

Je eet dat wat goed is voor je darmen (spijsvertering), stevigere kost in de winter en lichtere kost in de zomer! Hier haal je de juiste energie uit die je nodig hebt in dat seizoen.

Variatie. Door met de seizoenen mee te eten komt er van alles voorbij dat je lichaam nodig heeft. Door te variëren krijg je de juiste voedingsstoffen binnen in de juiste hoeveelheid en op het juiste moment. Dubbel voordeel dus!

Heb jij er weleens op gelet of je met de seizoenen mee eet?

Ik wens je een fijne en zonnige lente toe.

bottom of page