top of page

'Ik voel me goed, ik hoef mijn voeding niet aan te passen' 'Als ik maar genoten heb van het leven..'

Is de titel van het blog herkenbaar voor jou?


'Ik voel me goed, ik hoef mijn leefstijl toch niet aan te passen?'


'Ik ben niet ziek en er komen ook geen ziektes in mijn familie voor, ik hoef me nergens zorgen om te maken.'


'Ik wil graag genieten van het leven, dan word ik maar niet oud maar dan heb ik tenminste geleefd.'


Ik hoor deze zinnen regelmatig om mij heen, voeding en leefstijl is iets waar mensen het vaak over hebben, daar pik ik geregeld iets van mee ;)


Dus ga ik nadenken.. is het echt waar, zeggen mensen dit zomaar of is er goed over nagedacht?

Ik ben nu druk bezig met mijn studie, maar daarvóór las ik al veel over voeding en leefstijl en ondervond ik zelf hoe een gezonde leefstijl je leven ten positieve beïnvloed (en daarvoor hoe enorm negatief het kan zijn in je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je jezelf constant voed met slechte voeding en weinig beweging)

Hierdoor ben ik gevoeliger geworden voor de verhalen om mij heen, waar het kan wil ik mijn kennis en ervaringen delen, maar soms kan dat niet, en dat is best eens lastig.. want soms wil je iemand zo graag helpen maar zit diegene daar niet op te wachten of twijfel je of je het wel moet doen. Of voel je je toch tekort schieten in kennis en zeg je maar niets. Herkenbaar?


Maar goed, even over die bovenstaande zinnen.

We zeggen dat we ons goed voelen, we vinden niet dat we onze voeding (leefstijl) moeten aanpassen, we zijn niet te dik of te dun, we hebben geen pijn en klachten etc... of we vinden dat we zoveel mogelijk van het leven moeten genieten en daar past een gezonde(re) leefstijl dan niet bij..

Of na een paar jaar krijgen we last van kwaaltjes terwijl we 'denken' gezond te leven en het daar niet achter zouden zoeken.


Sommige mensen kunnen op deze manier heel oud worden, maar laten we realistisch zijn, ken jij iemand van 100 jaar oud die zijn hele leven erop los geleefd heeft (niet de juiste voeding, beweging, geestelijke gezondheid) en geen last heeft of heeft gehad van klachten als neerslachtigheid, eczeem, pijn, allergie en ga zo maar even door..(ziekten zoals diabetes type 2, kanker, astma, autisme, parkinson etc.)


Ik wil bij deze zéker niet zeggen dat alle bovengenoemde ziekten altijd komen door een verkeerde leefstijl, maar in zekere gevallen wel, ik lees dagelijks over personen die dit meegemaakt hebben. Mensen die met de juiste behandeling weer gezond(er) kunnen leven, mensen die dit nooit verwacht hadden. Had het misschien voorkomen kunnen worden door een gezonde(re) leefstijl?


Vaak denken we aan nu, laten we nu genieten van dat gebakje, die zak chips, die reep chocola, dat glaasje wijn (en morgen denken we het weer), en dan is dat voor nu lekker en kunnen we ervan genieten. Want nu kan het, want nu voelen we ons gezond. Maar als er dan klachten gaan komen, na maanden, na jaren... en pas na een hele tijd de oorzaak boven water komt, kunnen we dan nog steeds volop genieten, genieten van het leven? Hadden we dan achteraf, als we dit geweten hadden, dit niet toch liever willen voorkomen?
Ik ben blij dat we doktoren hebben, de levens die ze redden, de juiste zorg die ze kunnen bieden! Prachtig dat deze mensen bestaan en dat zij ons zo goed kunnen helpen.

Daarentegen ben ik toch minder fan van de hoeveelheid medicatie die voorgeschreven word zónder eerst naar de leefstijl van de patiënt te kijken. Eerst te kijken of de persoon tekorten aan bepaalde vitaminen, mineralen etc. heeft, juist door dát éérst te onderzoeken en op te bouwen en te werken aan een juiste leefstijl is er vaak niet eens of weinig medicatie nodig! Medicatie met zijn vervelende bijwerkingen.. wat als je daar nou voeding voor in de plaats zet, met positieve bijwerkingen? :)

Ik hoop dat dit steeds meer en meer toegepast mag gaan worden. Dat we het juiste advies mogen krijgen, maar vooral de volle informatie, en niet maar 1 kant of 1 stuk ervan. En gelukkig zijn er ook natuurartsen en dergelijke die hier wel naar kijken.


Ons hele lichaam werkt met elkaar samen, en laten we er goed voor zorgen, nu, over een maand en zolang we mogen leven! Dat houd, geloof ik, in dat we best een mogen genieten van dat gebakje, wijntje, chipje, maar buiten dat, ons lichaam mogen opbouwen met de juiste voeding en beweging, en zo nodig te bekijken wat er voor nodig is om van die klacht(en) af te komen zonder daar medicatie voor te gebruiken (indien dit ook met voeding/leefstijl mogelijk is).


Ik hoop dat jij een gezonde toekomst tegemoet mag gaan! Ben benieuwd hoe jij hier in staat. Laat het me weten :)


Liefs,

Mendelbottom of page