top of page

Leg jij de lat weleens te hoog? Een persoonlijk blog over Mendel & PuurMendel

Deze keer een heel persoonlijk blog. Omdat ik anderen altijd aanmoedig op te staan, zichzelf te zijn, uit te spreken, anderen te inspireren of juist te helpen door hun eigen struggles en verhalen te delen. Je staat er nooit alleen voor, je bent nooit de enige. Maar dit heb ik ook tegen mijzelf moeten zeggen, vandaar deze blog. Wellicht herken je er dingen in, ik hoop dat het je mag bemoedigen, en je bent altijd welkom voor een goed gesprek en voor gebed!De afgelopen 2 maanden zijn een rollercoaster geweest, zowel lichamelijk als geestelijk.

Of zeg maar gerust, het afgelopen jaar, al zijn er zoveel moeilijke dingen geweest, ze zijn veelal ten goede gekomen, waar ik ontzettend dankbaar voor ben, ik ben zó enorm gegroeid. Mijn relatie met Jezus is zoveel gegroeid! En natuurlijk zijn er verder ook hele mooie en waardevolle dingen gebeurd!

Ik heb mijzelf leren kennen en steeds meer geleerd mezelf te mogen zijn. De persoon die God bedoeld heeft. Mendel. Al blijft dat altijd een reis. Daarin ben ik mijzelf dus ook vaak tegen gekomen. Ik ben niet graag iemand van de stempels, liever zeg ik bijv. dat ik perfectionistisch doe, en niet bén, want het is niet wie ik ben en altijd zal zijn, het mag/kan veranderen. Maar dat stukje perfectionisme is wel iets waarin ik mijzelf het meest ben tegen gekomen afgelopen jaar, én nog. Ik stel (vaak onbewust) hoge eisen van mijzelf, of aan bepaalde situaties etc.


'Emotie eten' bijvoorbeeld, is nogal een ding bij mij. Iets waar ik nog niet altijd de controle op heb. Ik weet inmiddels heel goed hoe het (mijn) lichaam werkt, hoe voedingsstoffen (zowel goede als slechte) werken en wat ze mij brengen. Ik weet precies wat ik eraan moet doen, wat ik zou moeten laten, of juist meer zou moeten nemen. Ik weet het. Heel goed zelfs.

Maar het doén wanneer emoties de overhand hebben genomen na dagenlange stress of overweldigende momenten; Ho maar! En dat resulteert in klachten en mij niet fit voelen. Als het (vond ik dan) ‘mis ging’, dan voelde dat als falen, verkeerd doen, niet goed zijn.

Het is mijn zwakke plek, iets waar ik nog mee mag dealen, mag leren, stap voor stap. (want dit kan niet van de een op de andere dag, helaas ;)

Maar dit is waar ik met mijn bedrijf ‘PuurMendel’ mij best enorm voor geschaamd heb en tot voor kort niet voor durfde uit te komen. Want dat kan toch helemaal niet, ik ben toch iemand die natuurlijke en gezonde voeding en leefstijl promoot? Juist mensen die dit ervaren begeleid ik toch? Als ik het niet kan dan…. ? enz. (Met de juiste hulp ga ik ook hiermee aan de slag en weet ik dat hier enorme winst te behalen is!)


Ik liep constant tegen mijzelf aan, op persoonlijk maar ook op zakelijk vlak. Ik wist daardoor ook dat mijn bedrijf niet verder kon groeien als ik daarin niet gewoon mijzelf ging zijn/mocht zijn van mijzelf. Iets waar ik verdrietig van kan worden als ik het bij een ander zie gebeuren, want je mag jezelf zijn, zoals je bedoeld bent. God maakte specifiek jou en ook mij met een reden. En zo ook dat ik het nu hier deel, ik hou van open en eerlijkheid, dus dan maar meteen zo, hoe meer ik er met anderen over praat hoe meer ik te horen krijg dat velen anderen hier ook zichzelf in herkennen, zo ook het volgende;


Eind vorig jaar en begin dit jaar maakte ik 2 keer een (vroege) miskraam mee. Iets dat wat mij betreft vaak nog een taboe is om open over te spreken, vele vrouwen die ik sprak maakten het zelf mee en voelde zich eenzaam en alleen hierin.

Wat voelde ik mij falen, mijn lijf faalde, maar ik baalde ook zo van mijzelf. Perfectionisme, het alles in de hand willen houden stak weer enorm de kop op, maar hier had ik geen grip op. Kort daarop kwam ik erachter dat ik verschillende vitamine en meer tekorten had, die ook o.a. precies te maken hebben met vruchtbaarheid en miskramen. Toeval? Natuurlijk kan ik niet zeker weten wat de oorzaak is geweest. Was het het tekort aan vitaminen, aan voeding, teveel aan stress, ongezonde voeding, nam mijn lijf het niet goed op? Ik kan vanuit mijn kennis en vakgebied meerdere lijnen leggen, en dat maakt dat ik er effectief aan kan gaan werken, maar ik weet ook dat het geen zin heeft het de schuld te geven, mijzelf, mijn lijf de schuld te geven hiervan. Het duurde even voor ik dat ging beseffen, en het langzaam een plek kon gaan geven...


Op een avond had ik een goed en tegelijkertijd voor mij confronterend gesprek met mijn man, onbewust hield hij mij een spiegel voor, die had ik echt nodig en ervoer dat God echt door hem heen werkte op dat moment. De ochtend daarna ging ik alleen op pad om tijd met God door te brengen. Ik realiseerde mij ineens zo dat ik mijzelf al lange tijd voor de gek hield, ik legde onbewust een bepaalde lat voor mijzelf en voor mijn bedrijf PuurMendel waarvan ik vond dat ik of het zo moest zijn, zo hoorde het, daar moest ik aan voldoen of aan gaan voldoen, zo hoorde het. Maar was dat echt zo? Aan de ene kant maakt het dat ik bijvoorbeeld écht voor een cliënt haar gezondheid en herstel ga, en daar veel in stop, tot op de bodem dingen wil uitzoeken. Maar aan alles zit een keerzijde en een grens. Ik besefte mij waar dit stuk vandaan kwam en dat het uiteraard niet zo bedoeld was.. tegelijkertijd confronteerde het enorm. Diep in mijn hart weet ik namelijk waar het voor staat, voor mag staan. PuurMendel staat voor eerlijkheid, kwetsbaarheid en kracht, voeding en groei. Geestelijk en lichamelijk. Bij Puur hoort niet alleen maar pure en gezonde voeding, maar ook de kwetsbare kant van dingen niet (zelf) kunnen, fouten maken, opnieuw beginnen, jezelf (mogen gaan) zijn.. Deze spiegel heeft me weer teruggebracht, naar de kern van wat ik mag gaan doen, naar God, en Zijn plannen met mij en ook met PuurMendel. En zo kan ik ook zeggen dat ik dankbaar ben voor dit leerproces, vernieuwde inzichten en een last die van mijn schouders af is, natuurlijk blijft er werk aan de winkel, maar zo is het leven nietwaar?


PuurMendel staat voor eerlijkheid, kwetsbaarheid en kracht, voeding en groei. Geestelijk en lichamelijk. Bij Puur hoort niet alleen maar pure en gezonde voeding, maar ook de kwetsbare kant van dingen niet (zelf) kunnen, fouten maken, opnieuw beginnen, jezelf (mogen gaan) zijn..

Jij en ook ik staan er niet alleen voor, ik put zoveel uit mijn geloof en relatie met mijn Hemelse Vader en de mensen om mij heen, ik gun dat iedereen. Zo kan ik deze dingen aan, zelfs als voelt het soms van niet, Hij is er.


Ik ging een week offline op social media, om echt meer te gaan verwerken, te bezinnen en stil te zijn. Ik verlangde ernaar om met Hem in gesprek te gaan, te geven en te ontvangen, los te laten en op te bouwen. In Zijn rust werken naar nieuwe plannen voor PuurMendel, vrouwen opweg helpen, waar alle bovenstaande dingen in terug gaan komen, de kracht en de kwetsbaarheid, loslaten en ontvangen, lichamelijk en geestelijk op kracht komen met de juiste hulp! Ik gun dit jou ook, en ik loop graag een stuk met je mee op.


Doe gerust een berichtje of mail naar info@puurmendel.com


bottom of page