top of page

Limonade, sap, 'suikervrije' ranja etc. Welke zijn gezond en zijn er alternatieven?

Eigenlijk overal waar je komt kun je het vinden, ranja en de vele benamingen ervan.

Veel mensen zijn ermee opgegroeid en het is dan ook niet meer dan normaal om je eigen kind het ook te geven, toch?


Ik moet je eerlijk zeggen, wij hebben onze kids nog nooit ranja gegeven of iets dat erop lijkt.

Ze zullen het vast weleens bij iemand anders of op de peuterspeelzaal gedronken hebben, daar ontkom je niet aan, waar het kan vermijden we het, je zult hieronder lezen waarom.

Ik kom ook regelmatig ouders tegen die liever zien dat hun kinderen er minder van drinken of het willen vervangen, maar als kids hier eenmaal aan gewend zijn is het moeilijk om te draaien.. vandaag dus tips en alternatieven!

De reden dat wij onze kids geen ranja o.i.d. geven is simpelweg omdat er bomvol suikers en/of kleurstoffen en zoetstoffen in zitten, en maar weinig tot geen stoffen waar het lichaam iets mee kan. Tegenwoordig worden in zoveel producten suikers (zoetstoffen etc.) gestopt dat je bijna niet meer weet hoe iets nou echt hoort te smaken. Ik geef mijn kinderen graag natuurlijke producten, dat ze leren proeven wat echt voedsel is, dat is een belangrijke basis. Ze zijn nooit aan die zoete smaken gewend geraakt dus zullen ze er ook niet gauw naar vragen!


Dat ze nou af en toe eens iets lekkers met suiker nemen moet kunnen, dan genieten ze er ook veel meer van, doen wij als ouders ook!

De producenten proberen met hun verpakkingen te schreeuwen dat ze gezond(er) zijn, bijv. met suikervrij of zonder kleurstoffen, nog meer reden om goed op te letten, vaak zijn deze nog minder goed voor je dan de varianten met suiker.Uit diverse onderzoeken is gebleken dat suiker, kleur-geur en smaakstoffen niet goed voor je zijn, zeker niet als je ze elke dag drinkt. Dit kun je ook merken aan je lijf! Juist met ranja gebeurt dat, het zoete smaakje is haast verslavend, dat het elke dag gedronken kan worden. Je bent er snel aan gewend en het is dan zo lekker dus het is zó weg. Daardoor kan het misschien ook zijn dat je je kind dat geeft omdat het anders niet goed drinkt of omdat het daar tenminste wel genoeg van drinkt.

Ik geef je graag een aantal tips om thuis uit te proberen, en met de nadruk op: de aanhouder wint!

Tips PuurMendel voor het ontwennen en vervangen: - Verdunnen, verdunnen en.. verdunnen. Doe dit per week iets meer, dit kan stiekem ;) maar je kunt ook uitleggen wat het met je lichaam doet en dat je het belangrijk vind dat je kind er minder van drinkt en het samen gaan proberen, kijk wat werkt!

- Maak van drinken een feest! Zet een kan water op tafel met fruit erin, allerlei soorten die je kind lekker vind. Schenk bijv. in een leuk glaasje met evt. een rietje. (Er zijn genoeg leuke herbruikbare rietjes te koop)

- Voor af en toe: Pers zelf sap en verdun dit met water, je eigengemaakte limonade! Als je je zelfgemaakte limonade toch wilt zoeten gebruik dan een beetje biologische (imker)honing.

- Laat je kind zelf een lekkere limonade van water en fruit maken, nog leuker om het op te drinken!

- Leer je kind thee te drinken, ik zelf zou voor de biologische variant gaan, daar zitten geen pesticiden in. Er zijn zoveel soorten thee, je kind vind er vast wel 1 lekker. Probeer het uit!

- Maak zelf 'fristi': Voor 1 glas doe je de volgende ingrediënten in een bakje voor de staafmixer: 250 ml kokosmelk, een flinke hand aardbeien, 1 el limoen of citroensap, optioneel een beetje honing. Mix en klaar!

- Ten slotte, geef zelf het goede voorbeeld, spreekt voor zich denk ik.

Jij nog tips of vragen? Laat het me weten :)

bottom of page