Van pijn, kramp, dwangmatig zin in eten (chocola..) tot geïrriteerde gevoelens en nog zoveel meer, het kan allemaal voorbij komen voor en tijdens de menstruatie.
Zijn deze dingen iets waar je je iedere maand maar weer bij neer moet leggen als vrouw, of is er toch iets aan te doen? Heb jij er last van, probeer je iedere maand met allerlei pilletjes en dingen erdoor te komen, leg je daar niet te gauw bij neer, in veel opzichten kun je jezelf namelijk een handje helpen.
De meeste medicatie wordt ingezet om de symptomen te bestrijden, maar niet de oorzaak.
Werk aan de winkel dus!

PMS (premenstrueel syndroom) is een combinatie van allerlei klachten voorafgaande de menstruatie. Je hebt voornamelijk last van:
- geïrriteerdheid
- gespannenheid
- gezwollen borsten
- opgeblazen gevoel
- depressiviteit
- wisselende stemmingen
- veel eetlust (dwangmatig)
- hoofdpijn
PMS komt voort uit een disbalans in de hormoonhuishouding (en die komt vaak voort uit een disbalans in je darmen). Vooral de balans tussen oestrogeen en progesteron. Juist wanneer het oestrogeengehalte hoger is dan het progesterongehalte kunnen er PMS klachten ontstaan. Deze verhoudingen worden nog meer verergert door het volgende:
- Nuttigen van teveel ongezonde (transvetten)
- Overgewicht. In de vetcellen wordt ook oestrogeen geproduceerd.
- Tekort aan vitamine B6, B12, C en E. Je lever heeft deze nodig om oestrogeen af te breken.
- Tekort aan selenium en magnesium.
- Gebruik van niet natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten (vanwege de chemische stoffen die een sterke oestrogene werking hebben)
PMS voorkomen of verminderen?
- Vermijd zover het kan, niet natuurlijke cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, schoonmaakmiddelen, pesticiden en zover mogelijk medicatie. Gebruik daarvoor in de plaats natuurlijke middelen.
- Zorg voor voldoende vitamine B6. Let op, de pil remt de werking van vitamine B6. Hier kun je lezen in welke voedingsmiddelen de meeste vitamine B6 zitten, ook kun je voor een supplement kiezen.
- Vermijd suiker en geraffineerde producten, eet vers en onbewerkt, matig je koolhydraatinname, hierdoor kun je bloedsuikerschommelingen krijgen die je klachten verergeren.
- Het kan ook helpen om zuivel te vermijden bij PMS, probeer eens uit of dit voor jou helpt.
- Neem bewust rustmomenten, verlaag je stressniveau!
- Neem (de week voor de menstruatie) dagelijks Teunisbloemolie, het helpt bij de balans in de hormoonhuishouding. Deze olie bevat Gamma-Linoleenzuur (GLA omega 6) wat bij veel vrouwen enorm werkt in deze vorm, voor en ook tijdens de menstruatie.
- Zorg dat je magnesium op peil is, zie blog over -> magnesium
- Blijf voldoende bewegen, ook al trek je je liever terug. Naar buiten gaan helpt om energie op te doen, gaat sombere gevoelens tegen, het daglicht doet je goed!
Wat kan helpen bij Menstruatieklachten?
Tijdens de menstruatie kun je last hebben van de volgende klachten:
- buikpijn (krampen)
- rugpijn
- misselijkheid (overgeven)
- hoofdpijn
- duizelig gevoel
- gezwollen borsten
- diarree
- moeheid
Wat kan helpen om menstruatieklachten te verminderen?
- Denk er over na of je wel NSAID's (pijnstillers) wilt slikken, lees de bijwerkingen door. Met voeding en dergelijke kun je veel (gezonder) meer bereiken, zonder bijwerkingen en gewoon puur en natuurlijk. NSAID's zorgen ervoor dat je vitamine C, foliumzuur, vitamine B12, ijzer, kalium minder tot niet kunt opnemen en ze verlagen de opname van alle voedingsstoffen ten gevolge van irritatie slijmvliezen. Juist deze stoffen heb je nodig, en zeker tijdens je menstruatie. Zie ook deze link.
- Drink veel warm water, (cafeïne vrije)thee en gebruik evt. een warme kruik.
- Gember is zowel tegen misselijkheid, krampen en hoofdpijn in te zetten, het heeft een kalmerende werking op je maag en een pijnstillende werking.
- Ceylon kaneel helpt tegen pijn!
- Vermijd koolzuurhoudende dranken, cafeïne, alcohol en vet eten. Deze hebben een enorm versterkende werking op de klachten.
- Young Living heeft natuurlijke producten om hierin te ondersteunen, doe gerust een bericht als je hier samen naar wil kijken.
-Op naar minder tot geen klachten! Waar ga jij mee aan de slag?
Heb je ondersteuning of advies nodig? Stuur een bericht naar info@puurmendel.com of ga naar de pagina contact.