top of page

Nog een bakkie..? De voor en nadelen van cafeïne (theïne) + recept!

Je staat 's ochtends op en het eerste wat je denkt is.. koffie!!!

Ben jij er zo een? Dan is dit misschien wel een interessant blog voor jou.

Maar ook voor theeliefhebbers (denk aan theïne, wat hetzelfde is als cafeïne) kan het interessant zijn!

Jaren geleden probeerde ik al mijn cafeïne inname af te bouwen, ik dronk zo'n 5 tot 6 kopjes per dag en merkte dat ik echt 'verslaafd' was.

Het idee ergens verslaafd aan te zijn wilde ik niet, niet eens zozeer omdat ik gezonder wilde leven op dat moment, maar..het was nog behoorlijk lastig!

Het afgelopen jaar heb ik mij veel ingelezen over koffie (cafeïne, theïne) etc.

Ik ben er achter gekomen dat er zowel voor als nadelen aan zitten, en vanuit die kennis hoe mijn lichaam op cafeïne reageert heb ik een keuze gemaakt. Lezen over de voor- en nadelen, mijn keuze en het recept? Lees verder onder de foto.

Enkele voordelen van cafeïne:

- Kan voor bepaalde tijd je energieniveau verhogen.

- Kan ervoor zorgen dat je prestaties verbeteren.

- Kan helpen bij de vetverbranding.

- Zit vol met antioxidanten

- Er zitten goede stoffen in zoals bijv. riboflavine, mangaan, kalium etc.

- Kan minder risico op bepaalde ziekten geven (bijv. Parkinson, Alzheimer, kans op diabetes type 2)

Enkele nadelen cafeïne:

- Het verminderd de doorbloeding.

- Meer risico op hoofdpijn.

- Kan bloeddruk verhogen, zeker uitkijken als je al een hoge bloeddruk hebt.

- Negatieve werking op stress, burn-out etc.

- Bevat kankerverwekkende stof acrylamide en stoffen genaamd aflatoxines.

- Kan zorgen voor een verstoord slaapritme en verminderd kwaliteit van slaap.

- Kan zorgen voor meer gevoelens van angst.

- Werkt verslavend.

Het heeft even geduurd voordat ik mijn keuze kon maken, want ik was er best verslaafd aan, en vond het ook ontzettend lekker! Omdat mijn slaapritme en kwaliteit van slaap al niet goed waren, ik veel last van hoofdpijn (migraine) had en daarnaast ook veel darmklachten, besloot ik zoveel mogelijk te stoppen met het drinken van koffie. Het resulteerde erin dat ik veel minder buikpijn heb, ik beter in slaap kan vallen en (met de juiste voeding) de dag veel beter doorkom dan anders. Door de cafeïne zaten er veel pieken en dalen in mijn energie op een dag.


Kortom, af en toe drink ik nog weleens een bakkie in de stad of op een verjaardag, maar ik merk dan ook meteen de nadelen ervan, niet te vaak doen dus in mijn geval! Drink jij veel koffie of thee? Weet je wat cafeïne met jouw lichaam doet?Wil je minderen of vind je het wel goed zo?

Tips:

- Wil je minder cafeïne gaan drinken? Bouw het dan rustig af, als je het in 1 keer doet kun je stevige hoofdpijn en last van duizeligheid krijgen, als je het rustig afbouwt zal dit minder zijn, even doorzetten en je bent er gauw aan ontwend!

- Kruidenthee bevat geen cafeïne, zwarte en groene thee wel!

- Voeg een klein beetje kardemom toe aan je koffie voordat je het maakt, kardemom gaat de werking van cafeïne tegen en zorgt er dan bijv. voor dat je lichaam magnesium beter kan opnemen.


- Gezondere variant koffie proberen? Zie hieronder hieronder het recept:

Bulletproof-koffie PuurMendel:

Nodig:

- Blender of staafmixer

- 1 kop cafeïne vrije koffie (liefst biologisch)

- 1 eetlepel ghee of roomboter (liefst biologisch en/of grasgevoerd)

- 1 eetlepel kokosolie (extra virgin van bijv. Royal Green)


Maken:

- Doe alles in de blender (of kom voor staafmixer) en blend of mix tot er een schuimlaag ontstaat.

- Schenk weer over in je kopje en geniet!

bottom of page