top of page

Over potjes, pureren en je kids aan het eten krijgen!

'Huh, eet hij dat zó op?' 'Wat eten ze goed zeg!' 'Verslikt ze zich dan niet?' dat zijn vragen en opmerkingen die ik regelmatig hoor(de) tijdens het opgroeien van de kids.

Toen ik mij vlak na de geboorte van onze eerste veel meer ging inlezen over voeding, kwam het stukje babyvoeding natuurlijk ook aan bod.

Ik had mij in ieder geval al voorgenomen nooit uit een potje te geven, iets wat bij mij gevoelsmatig gewoon niet lekker zat, vers klonk gewoon beter, zo aten wij zelf (vaak) toch ook?


Nadat wij zelf grotendeels overgingen op suiker en e-nummervrij eten besloot ik dat ik alles zelf zou koken en dan ook elke keer wat zou invriezen voor hem.

Zo zou er altijd een voorraadje zijn en hoefde die 'makkelijke' potjes niet van pas te komen.

Een aantal weken hebben we dit gedaan tot ik op een pagina kwam die ging over de 'Rapley en Kleintjes methode'. In dit blog ga ik in op de Rapley-methode.

Wat is nou de Rapley-methode?

Deze methode is simpelweg het aanbieden van stukken in plaats van gepureerde groente/fruit vanaf een leeftijd van 6 maanden* (zie onder) en als je kind al zelf rechtop in een kinderstoel kan zitten.

Dus, vast voedsel om je kind uit te dagen, te leren en te laten ontdekken.

Het gaat erom dat je kind zelf aangeeft wanneer, wat en hoeveel hij of zij eet.

Je kunt bijv. een wortel en zoete aardappel (snijd alle ronde dingen áltijd in vieren en in vuistgrootte i.v.m. gevaar voor stikken, dit geld ook als je geen Rapley-methode gebruikt, tot zeker 4 jaar.) koken en deze voor je kind neerleggen, zo kan hij of zij het zelf pakken, voelen, en misschien al wel wat van sabbelen/eten.


Het gaat er niet om dat je kind meteen al alles op eet, misschien eet het in het begin nog helemaal niets en experimenteert het alleen maar, geen probleem, als het daarnaast nog 'borstvoeding' (mocht je dat niet kunnen of willen geven dan uiteraard kunstvoeding) krijgt is dat genoeg, daar zitten nog steeds de juiste stoffen in. Je zult zien dat je kind langzamerhand of meteen al zelf kan gaan eten, het kan met de pot mee eten (geen zout, noten, en voor het 1e jaar geen honing).

Het kan zijn dat je kind gaat kokhalzen, dit ziet er misschien eng uit maar kinderen zijn heel goed in staat zichzelf te redden wat dit betreft (kokhalsreflex).

Het kokhalzen is nuttig want daardoor komt het eten weer naar voren, dit is dus niet stikken, je hoeft hierbij dus niet in te grijpen want dan maak je het erger. Bekijk eens het verschil tussen verslikken en stikken, en ook wat je eraan kunt doen als je kind wel zou stikken in iets.

* Deze 6 maanden grens is er omdat vanaf 6 maanden de darmpjes rijp genoeg zijn om vast voedsel aan te kunnen en motorisch hebben ze dan vaak de juiste vaardigheden om zelf te eten.

Rapley pleit voor de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding, dus niet met 4 maand al aan de hapjes etc.

Voordelen van Rapley:

. De kans op allergieën is kleiner

. Het is goedkoper dan potjes kopen

. Het vergt (als je gewoon voor jezelf/je gezin kookt) geen voorbereiding

. Je kindje leert kauwen, structuren en verschillende smaken, ook goed voor de spijsvertering

. Hij of zij is betrokken bij de maaltijd

. Waarschijnlijk helpt dit om later goed te eten en meer te lusten, minder kieskeurig dus!

. Minder kans op overgewicht (het bepaalt zelf wat en hoeveel het eet). Het leert je kind zelfstandigheid en zelfvertrouwen te krijgen

. Er zijn boeken over Rapley, Kleintjes en Baby-led weaning te koop waar alle informatie in staat. (Voor meer informatie kun je mij ook een berichtje doen.)

Wat eventuele nadelen kunnen zijn:

. Je zit iets langer aan tafel

. Het word een kliederboel (papa of mama mag naderhand wel even aan het werk, maar ach, als je toch al een doekje over de tafel moet halen kunnen de stoel en grond ook wel mee toch? ;)

Wil jij nu of in de toekomst gaan beginnen met Rapley bij jouw kind? Kijk onder de foto voor tips!

Tips:

- Koop een grote slab of schortje (in de grote blauwe winkel)

- Leg eventueel iets op de vloer wat je naderhand weg kunt halen, daar komt straks namelijk van alles terecht (oude kranten, een laken o.i.d.)

- Laat je kindje eten op het moment dat jij ook eet, eet samen en moedig hem of haar aan!

- Zorg ervoor dat je kindje rechtop zit in de stoel en laat hem of haar nooit alleen

- Vertel mensen om je heen dat je dit gaat doen en leg ze eventueel uit hoe zij dit veilig kunnen doen met jouw kind als jij er niet bent

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Stuur dan een berichtje of neem contact op.


bottom of page