top of page

Supplementen? Zin of onzin?

'Zolang je goed en gezond eet heb je geen extra vitaminen nodig.' Deze zin heb ik mijn leven lang gehoord, en nog steeds hoor ik hem vaak.

Nadat ik hier veel over gelezen heb, het zelf gebruik en omdat het ook in mijn studie voorkomt ben ik er wel degelijk achter dat ik het met deze stelling niet eens ben.


Vandaag zal ik vertellen waarom ik het er niet mee eens ben en welke vitaminen en mineralen ik je zou aanraden. Allereerst even over 'zolang je goed en gezond eet', misschien was dit vroeger zo, maar anno 2019? Door de jaren heen zitten er lang niet zoveel stoffen (vitaminen en mineralen) in onze groente en fruit dan vroeger. Veel groente en fruit word namelijk verbouwd op kunstmest, en dat bestaat alleen maar uit kalium, stikstof en fosfor. Biologische groente en fruit dat op gezonde aarde groeit kan wel tot 92 mineralen bevatten.

Conclusie: Als de mineralen niet in de grond zitten (kunstmest) waar je groente en fruit op verbouwd worden, komen ze ook niet op je bord terecht! Dus je kan dan nog zoveel groente en fruit eten en gezond leven, maar is dat dan genoeg?

Door het overproduceren van voedsel en de stress (voedingstress, milieuverontreining, drukte, medicatie etc.) in onze levens kun je je bedenken dat van die gezonde stoffen maar weinig overblijft, ik raad je daarom aan zover het kan biologisch te eten, te weten waar je voeding vandaan komt is ook fijn, en het verder aan te vullen met supplementen! Maar welke vitaminen en mineralen heb ik dan nodig, hoor ik je denken!

Kijk onder de foto voor tips en informatie!

Door een gebrek of tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kun je klachten krijgen. Dit kan enorm uiteenlopen, tot vermoeidheid maar uiteindelijk ook tot ziekten.

Heb jij allerlei 'vage' klachten en weet je niet waar dit door komt, of heb je het idee dat dit weleens een gebrek aan een bepaald vitamine of mineraal kan zijn?

Tip: Bestudeer de verschillende vitaminen en mineralen online en zie wat een tekort daarvan met je kan doen.. en vul het aan! Je kunt het ook bij je huisarts (natuurarts of therapeut) laten testen via bloedonderzoek!

Hieronder een aantal supplementen op een rij:

*Vitamine D: Deze wordt gebruikt om calcium op te nemen in het lichaam, om botten en tanden sterker te maken en voorkomt beginnende osteoporose.

*Omega 3: Bijv. in de vorm van Visolie. Deze heeft een goede invloed op de vele risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het gaat bijv. ontstekingsreacties tegen en het heeft een positief effect op het hartritme.

*Probiotica: Zorgt voor een goede werking van de darmen, spijsvertering en bouwt een goed immuunsysteem op waardoor je beter beschermt bent tegen ziektes.

*Vitamine C (Camu Camu): Zorgt voor een extra ondersteuning voor je totale immuunsysteem, heel goed tegen ziektes (verkoudheid, griep etc. in de winter)

*Magnesium: Zie mijn blog over magnesium.

*Multi-vitamine: Een aanvulling voor je hele lichaam, voor je hele immuunsysteem!

Tip: Zorg ervoor dat je niet de synthetische varianten koopt, er zijn genoeg alternatieven te vinden! Ga eens bij de natuurwinkel langs of kijk online naar natuurlijke supplementen, of doe mij een berichtje :)

Gebruik jij supplementen of overweeg je het te gaan gebruiken? Laat het me weten!

Liefs,

Mendel

bottom of page