top of page

Vervolg op: Over potjes, pureren en je kids aan het eten krijgen!

Ik werd gevraagd om nog een blog over kinderen en voeding te schrijven.

Een blog dat verder gaat dan de Rapley-methode waar ik eerder een blog over schreef. Want wat geef je je kids te eten als ze ouder worden? Hoe ga jij om met ongezonde voedingsmiddelen, verbieden of laten gaan?Ben jij er bewust van wat de juiste voeding met je kind doet, én andersom? Wie weet heb je iets aan mijn tips en voorbeelden :)

Tips voeding en kinderen:

- Goede voorbeeld geven: Het begint natuurlijk met het 'goede' voorbeeld te geven, wat eet en drink jezelf als je kind erbij is, en op welke momenten? Grote kans dat dit voor hem of haar ook normaal wordt om te doen..dus wil je dat je kind over het algemeen gezond eet, doe het dan zelf ook!

- Samen boodschappen doen: Als je het goed aanpakt vinden kinderen dit vaak hartstikke leuk, samen groente en fruit etc. uitzoeken, vertellen hoe het heet en waar het vandaan komt. Je kunt ze zo spelenderwijs kennis laten maken met gezonde voeding.

- Ga samen koken: Je kind zal leren wat er in zijn of haar eten zit, hoe het wordt bereid, je wekt zijn of haar interesse in eten. Je kind kan helpen met snijden, eten in de pan gooien, tafel dekken, vinden ze meestal geweldig om te mogen doen, en proeven..! Zo wordt het ook normaal en neigen ze minder snel naar minder gezonde dingen.

- Leg uit aan je kind waarom gezonde voeding belangrijk is, als je dit al op jonge leeftijd leert zullen ze er later vast minder tegen gaan schoppen, omdat het thuis niet meer dan normaal is ;)

- Varieer! Variatie in voeding is enorm belangrijk, zo leert je kind nieuwe smaken te ontdekken en te ontwikkelen, probeer eens nieuwe dingen en zorg dat het er aantrekkelijk uitziet.

- Eet samen aan tafel: Dit geeft rust en regelmaat voor je kind, vooral als je op vaste tijdstippen gaat eten.

- Maak geen heisa van eten, wil je kind iets niet, dan niet, probeer het later nog eens. Leer je kind niet alles op te moeten eten, vol is vol, als het trek heeft denkt het na een aantal keer wel na als het gaat eten.

- Laat je kind geen televisie kijken onder het eten, zoals al eerder genoemd is dit voor volwassenen ook niet ideaal, het is belangrijk dat je kind o.a. proeft, goed kauwt en ontwikkelt en ontdekt, televisie kijken bevordert dat natuurlijk niet!

- Verbieden helpt niet: Natuurlijk kun je de voedingsmiddelen beperken waarvan je liever niet hebt dat je kind het eet (denk aan: snoep, koek, chips, sap). Maak afspraken wanneer ze dit wel mogen hebben. Bijvoorbeeld elke zaterdag een glaasje sap met een bakje chips of een lekkere koek. Er zijn ook veel lekkere en gezonde alternatieven te vinden die ze misschien wel net zo lekker vinden.

Een voorbeeld van een dag met mijn kinderen (1 en bijna 3 jaar)? Kijk onder de foto!

Ontbijt:

- Haverpap (40 gram havervlokken met 200 ml plantaardige melk, evt wat fruit/zaden als topping)

- Beker plantaardige melk (haver, rijst, amandel o.i.d.)

- Niet te vergeten: Vitamine D en soms vitamine C in de vorm van camu camu.


Tussendoor:

- Water en/of thee

- 1 tot 2 fruitstukken


Lunch:

- 1 of 2 boterhammen (met bijv. pindakaas (100%) of perenstroop (100%)), het beleg kan van alles zijn! Of pannenkoeken van bijv. boekweit/haver/kikkererwten/speltmeel

- Beker plantaardige melk

- Een paar snacktomaatjes of rauwkost


Tussendoor:

- Water en/of thee

- Varieert enorm: rozijnen/dadels/pruimen, fruit, rijstwafel, rauwkost, avocado en soms een natuurlijk gezoet koekje

- In het weekend weleens een koek of taartje op een verjaardag. Vaak gezoet met ongeraffineerde suikers, maar niet altijd.


Avondeten:

- Onze kids eten wat wij zelf ook eten!

- Als toetje krijgen ze een schaaltje biologische yoghurt, dit kan leuk gemaakt worden door er bijv. gepofte boekweit of gepofte quinoa of fruit door te doen. (je kunt ook zuivel van de geit nemen, dit is beter te verteren)

Wat eten jullie thuis? Ik ben benieuwd!

Eet smakelijk vandaag!

bottom of page