top of page

Vraag van een volger: Wat is de relatie, of is er een relatie tussen PCOS en voeding?

Ik deed laatst een vraag uit: Wat wil jij weten over hormonen en voeding?

Ik kreeg er een aantal en zal daar de komende tijd over delen.



De eerste vraag die ik kreeg was:

Wat is de relatie, of is er een relatie tussen PCOS en voeding?


Allereerst, wat is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)?

PCOS is een verzameling van symptomen:

- Weinig of geen menstruatie. (uitblijvende of heftige menstruaties)

- Veel aanmaak van mannelijk hormoon. (acné, overbeharing, haarverlies etc.)

- Aan de eierstokken is te zien dat er veel kleine eiblaasjes of follikels aan de rand te vinden zijn. Voor het vaststellen van PCOS moeten het er meer dan tien zijn.


Heb je minstens 2 van deze symptomen, dan kan de diagnose PCOS gegeven worden.

Deels kan PCOS komen door erfelijkheid of aanleg maar de grootste oorzaak is insulineresistentie. Als antwoord op bovenstaande vraag, is er een relatie tussen PCOS en voeding, is dat dan dus, JA! 9 op de 10 vrouwen met PCOS heeft last van insulineresistentie en 8 op de 10 overgewicht.


Wat is insulineresistentie?

Dit betekent dat je lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline. Insuline is nodig om bloedsuiker, ofwel glucose, vanuit je bloed in je cellen te krijgen.

Insuline kan je zien als sleutel voor het slotje van de deur van de cel waardoor de glucose naar binnen kan. Bij insulineresistentie maak je meer dan genoeg insuline aan, maar het probleem zit hem in de slotjes van de deur; die reageren niet goed meer. Er wordt zelfs steeds méér insuline aangemaakt om toch de belangrijke bloedsuiker in je cellen te krijgen. Als er heel veel insuline is gemaakt, gaan alle deurtjes tegelijk open en dan verdwijnt in korte tijd de suiker uit je bloed naar de cellen. Te weinig suiker in je bloed voelt niet fijn. Je krijgt acuut ernstige honger – klophonger – en je gaat trillen, wordt duizelig en je kunt je zweterig voelen. Je hebt het gevoel dat je, als je niet héél snel wat te eten krijgt, flauw zult vallen. Bron: energiekevrouwenacademie.nl


Met voeding valt veel aan insulineresistentie te doen.

Door middel van een gezonde leefstijl, veel groen eten, veel gezonde vetten, goede beweging, voldoende slaap, vitamine D3 etc..


En denk eraan, je lichaam moet wennen aan een nieuwe leefstijl, begin rustig en doe het stap voor stap, alleen zo kun je dit gaan aanwennen en toepassen in je leven!


Wil je advies en begeleiding voor jouw klachten? Neem contact op via de website of via info@puurmendel.com

bottom of page