top of page

Water, drink jij genoeg? De voor en nadelen + 4 tips!

Heb je hoofdpijn? Wil je een glaasje water? Voel je je niet lekker? Neem een glaasje water!

Heb je dorst? Water uit de kraan!

Ik heb nogal moeite met water, ik vind het niet vies hoor maar ik heb mezelf vroeger nooit aangeleerd om dit (voldoende) te drinken, aan een liter kwam ik al nauwelijks. (koffie niet meegerekend ;))


Maar ik weet inmiddels maar al te goed waar water voor dient en dat je lichaam het zeker gaat aangeven als je (structureel) te weinig drinkt, ik ben hard aan de slag om minimaal 2 liter te drinken per dag!

Wil jij weten wat de voordelen van water zijn, maar ook de nadelen als je er te weinig van binnenkrijgt? Lees gauw verder onder de foto :)

Gezondheidsvoordelen voldoende water drinken zijn o.a.:

- Het verhelpt en voorkomt hoofdpijn

- Geeft meer energie en betere prestaties

- Betere hersenfunctie

- Voorkomt urineweginfecties (blaasontsteking)

- Goed bij klachten als obstipatie

- Helpt bij gewichtsverlies

- Zorgt voor transport van voedingsstoffen en afvalstoffen (toxische stoffen)

- Voorkomt verzuring

Er wordt geadviseerd om dagelijks minimaal je lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door 10 aan liters water te drinken. Bij een gewicht van bijvoorbeeld 75 kilo is de berekening dus: 75 x 0,44: 10 = 3,3 liter.

Dranken zoals koffie, zwarte thee en alcohol werken (op korte termijn) vochtafdrijvend, deze tellen niet mee en hier zou je dus eigenlijk extra water voor moeten drinken.

Gezonde dranken zijn:

. Mineraalwater, gefilterd water of leidingwater

. Kruidenthee

. Eventueel versgeperst sap of een smoothie

Een tekort aan water (uitdroging) kan grote gevolgen hebben op de lange termijn, drink dus goed!

Korte termijn symptomen van een tekort kunnen o.a. zijn:

~ Droge mond

~ Honger

~ Vermoeidheid

~ Spierpijn

~ Duizeligheid

~ Depressieve, angstige gevoelens

~ Snellere hartslag

~ Misselijkheid

Als je een van deze klachten ineens hebt, drink dan eerst een glas (of twee) water en wacht een aantal minuten af, vaak voel je je daarna al een stuk beter! Let er op dat honger en trek ook een teken kunnen zijn dat je lichaam juist dorst heeft.

Drink jij genoeg? Hieronder 4 tips! Tip 1: Zet een grote kan water op tafel of je bureau tijdens het werken en vul die meerdere keren per dag.

Tip 2: Zet een pot kruidenthee en drink op, of neem in een thermosfles mee naar het werk.

Tip 3: Start met 'bulkdrinken', drink bij het opstaan 2 a 3 grote glazen lauw water, wacht minimaal een half uur met eten, doe dit ook voor de lunch en in de de namiddag. Geef je lijf in de tussendoor zoveel mogelijk rust door niet te eten.

Tip 4: Zet flessen klaar met de hoeveelheid die je op een dag wilt drinken, dat maakt het overzichtelijk en beter haalbaar.

In het begin kan het lastig zijn ineens zoveel te drinken maar je went er al gauw aan en je lichaam zal er op een gegeven moment zelf naar vragen!

Succes!

Liefs,

Mendel

bottom of page