top of page

Hoe begin je? In kleine stapjes naar een gezondere leefstijl!

Week 1 nog niet gelezen? Lees hem hier!Hmm.. dus geen dieet maar een leefstijl ontwikkelen.

Hoe dan?

Ken jij deze gedachten: 'Dat lukt me nooit! Dat is veel te moeilijk. Daar heb ik geen tijd voor. Ik hou niet van koken. Ik wil niet anders zijn dan de rest. Het is te duur, te moeilijk, niet nodig...'

Ja?

Ik voel je! Ik heb het allemaal meegemaakt en gedacht. En heel soms komt er nog weleens zo'n gedachte naar boven. En dus zijn er ook momenten dat ik iets teveel dagen achter elkaar ongezonde dingen eet, en soms ook weer helemaal opnieuw moet beginnen (dat denk ik dan tenminste..achteraf is dat een kleine aanpassing).

Heb je door dat bovenstaande gedachten allemaal negatief zijn? Stel je eens voor dat je zou denken: 'Het gaat me vast lukken, ook al is het moeilijk. Ik doe het met de tijd die ik heb. Ik kook op een manier die ik leuk vindt. Ik doe wat bij mij past. Ik geef mijn lichaam wat het nodig heeft. Ik wil goed voor mezelf zorgen. Ik mag mezelf zijn. Ik heb geld over voor een gezonde leefstijl'...enzovoort! Spreek deze dingen uit, dat werkt veel beter!

Op het moment dat je er zo in gaat staan, kan je op momenten dat het even tegenzit jezelf dit weer toespreken, soms gaat het ook gewoon even anders, en dat mag je accepteren. Sta daarna weer op en ga weer verder, een gezonde leefstijl is er niet van de een op de andere dag, het is echt een ontwikkeling. De meeste dingen in het leven leer je door te doen (kijk maar naar de baby op de foto, dat ging ook niet van het een op het andere moment zelf lopen) en er de tijd voor te nemen. Hou dat voor ogen! Stap voor stap ga je er komen! En heel cliché, maar als ik het kan, kan jij het zeker ook, echt waar!

We zitten soms zo vast in een bepaald voedingspatroon, misschien van vroeger uit, misschien weet je totaal niet meer wat nou gezond eten is, je kijkt in de supermarkt maar ziet door de bomen het bos niet meer. Ik ga hier zeker meer over vertellen, en bij vragen stuur gerust een berichtje, ik denk graag met je mee!

Nog even iets tussendoor, als jij dit nou leest en echt het idee hebt iemand nodig te hebben die met je meedenkt, je advies kan geven in natuurlijke voeding en een gezonde leefstijl. Ik zoek voordat ik mij inschrijf en mijn praktijk opstart nog 1 of 2 mensen om te mogen begeleiden/adviseren. Ben jij dat? Dan hoor ik het graag!

Motivatie, doorzettingsvermogen, doel

Het lukt helaas niet met 1 van deze drie om een gezonde leefstijl te bereiken, want motivatie blijft vaak niet voor altijd 'aanstaan' en doorzettingsvermogen ook niet. Beantwoord deze vragen eens voor jezelf door ze op te schrijven:

- Wil ik gezonder leven?

- Waarom wil ik gezonder leven?

- Wat versta ik onder 'gezonder leven' in mijn eigen leven?

- Hoe zou ik me voelen als ik ........ ? (vul zelf in, bijv. meer energie, minder pijn, fitter, slanker, gezonder)

- Wat mis ik nu dat ik nodig heb om dat te behalen?

- Kan iemand mij daarbij helpen, of kan ik daar zelf iets aan doen?

- Hoelang wil ik mezelf hier de tijd voor geven? En is dat realistisch?

Tip! Een doel hebben is goed. Het doel om alleen af te vallen is minder goed, het gaat erom dat jij je uiteindelijk gezonder voelt, de rest komt echt vanzelf, als jij gezonder eet/beweegt/leeft, dan val je uiteindelijk ook af, dan voel je je ook fitter etc. Daarnaast is naar mijn mening geestelijk en lichamelijk niet los te koppelen van elkaar.. voeding kan werken op je humeur en je humeur op welke voeding je neemt en ga zo maar door.

Met bijvoorbeeld een coach kun je kijken naar je eetgedrag i.c.m. hoe je je daarbij voelt als het je zelf niet lukt.

Maar.. misschien heb jij wel volop motivatie, heb je een doel en ook zin maar je zou niet weten waar je moet beginnen, je weet niet wat nou echt gezond is, je hoort wat hier en hoort wat daar, en wat is nu waar? Tja, daar zijn de meningen over verdeeld. En ik zou eigenlijk willen zeggen; zoek dat voor jezelf eens uit!


Ik geloof, merk, ervaar dat pure en natuurlijke voeding mij bijna alles geeft wat ik nodig heb om gezond te leven, me goed te voelen. Dus alles zo vers mogelijk van het land, zo onbewerkt mogelijk. Ik geloof dat wij dit vanuit de schepping gekregen hebben, er waren geen pakjes en zakjes, er was niet elke dag vlees, ze dronken niet liters koeienmelk, ze bestelden geen fastfood als ze moe waren of geen tijd hadden.. hun enige optie was natuurlijke voeding! De ziektes die nu voorkomen kwamen toen niet tot nauwelijks voor, vele ziektes op dit moment zijn ontstaan door verkeerde voeding of worden erdoor verergerd. Ik heb na jarenlang allerlei klachten als vermoeidheid, spier en gewrichtspijn, overgewicht, eczeem, migraine, luchtwegen etc. enorme winst behaald met het veranderen van mijn leefstijl, waardoor sommige dingen minder zijn geworden of zelfs weg. Ik gun het iedereen, je kunt altijd wel iets veranderen en als dat meer energie (en vul maar in...) geeft, dan is dat toch waar je het voor doet?


* Tips voor deze week:

- Vul de vragen in en lees eens terug, kom je tot een conclusie?

- Energie nodig? Drink 's ochtends eerst 500 ml lauw water, wacht een half uur en ga dan ontbijten, doe dit voor de lunch en diner nog eens. Zo heb je in ieder geval al 1,5 liter water binnen!

- En..koffie pas ná 10:00 en niet later dan 14:00. Max 2 kopjes!


Wil je verder praten of heb je vragen?


Stuur gerust een berichtje!Liefs,

Mendel

bottom of page