top of page

Wat staat er op het etiket? Kun je gezonde voeding in de supermarkt kopen?

Week 1 lees je hier , en week 2 hier!

Deze week van alles over etiketten lezen, wat is nou gezond en is gezond ook in de supermarkt te verkrijgen?

Vele personen denken bij een gezonde leefstijl aan duurder, meer moeite, langer in de keuken, zelf maken, en allerlei winkels af gaan.

En ja, dat zou allemaal kunnen, maar ik hoop je door middel van deze blog te laten zien dat dat niet hoeft. Er zijn zoveel manieren mogelijk, net zoals er niet 1 voedingspatroon bestaat voor iedereen.

Is een gezonde leefstijl duurder?

Natuurlijk hangt dit er heel erg vanaf vanwaar je komt, maar het hoeft niet (veel) duurder te zijn.

Als ik me houd aan een gezonde leefstijl betekend dat dat er veel minder vlees, chips, koek, snoep, snacks en heel veel andere dingen in huis komen, waardoor er geld overblijft. Zo kun je kiezen door dat te investeren in biologische voeding of meer groente en fruit etc..

Wij aten eerst élke dag vlees (niet bio en vol e-nrs), biologisch vlees leek voor ons erg duur, maar omdat ik door al het lezen inmiddels wist dat (elke dag) vlees niet veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, wilde ik toch al graag minderen. Als gezin eten we nu 2 tot 3 keer per week biologisch vlees en soms ook een week niet. Uiteindelijk is dit voor ons dus niet duurder geworden. Dit is een klein voorbeeld, maar er zijn er nog genoeg. Misschien kun je eerst gaan voor meer groente en meer fruit en minder ongezonde snacks op het menu. Dat is al een hele grote stap naar een gezonde leefstijl. En dat over vlees.. dat duurde wel een tijd voordat dat normaal werd in ons gezin, maar neem die tijd ook vooral, je moet het jezelf niet opleggen, dat houd je niet vol op lange termijn!

Een gezonde leefstijl, kost dat meer moeite, langer in de keuken staan, van alles zelf maken?

Ook dit is voor velen weer verschillend. Ik houd van koken en bakken en vind het geen probleem om iets meer tijd daarvoor te moeten maken, maar ik weet dat niet iedereen een keukenprins(es) is en dat het voor sommige gewoon makkelijk en goed te doen moet zijn. Houd je van koken, verrassende ingrediënten, uitproberen etc., zoek dan eens op of er bij jou in de buurt een supermarkt, winkel of boer is die een groente en fruitpakket hebben (biologisch). Deze kan je elke week ophalen met variërende groente en fruitsoorten, soms komen er recepten bij, dan heb je alvast een basis van groente en fruit in huis en kan je daarvan je weekmenu maken. Op internet, pinterest en op deze site zijn er allerlei recepten te vinden. Meer tips heb ik zeker voor je, stuur eens een berichtje, ook als je de verkooppunten in jouw buurt wilt weten.

Hoe ik het grootste gedeelte inkoop: online, bio boerderij bij ons in de buurt, supermarkt/natuurwinkel.

Maar...ben jij gewend veel uit pakjes en zakjes te koken, is kant en klaar voor jou hét ding, lees dan even verder.

In eigenlijk alle pakjes, zakjes en kant en klare maaltijden uit de supermarkt en dergelijke zitten vol met e-nummers, suikers en kleur en smaakstoffen etc.

Deze kunnen invloed hebben op je gedrag, gezondheid en smaak. Een ding is zeker; puur is het niet! Je lichaam heeft van nature gewoon natuurlijke voeding nodig. Je went aan deze smaken en zult misschien verse groentes (en meer) niet meer lusten omdat je smaak zo verandert is door de additieven. Maar dit betekent niet dat je het nooit meer zult lusten en het niet voor jou is.

Begin stap voor stap, zodra je de additieven links laat liggen gaat langzaam je smaak ook veranderen, geef het de tijd en je zult weer genieten van vers eten en niet meer terug willen!

En om het nog makkelijk te maken hebben supermarkten ook verspakketten, alleen let dan nog steeds op de ingrediënten van de kruidenmixen want deze zijn niet altijd vrij van e-nrs en suiker.

Etiketten lezen? Voor mij is het inmiddels normaal en binnen een aantal seconden gedaan, al was het in het begin nog even zoeken hoor. Maar waar begin je als je geen idee hebt wat Enummertje zoveel betekend en wat nou eigenlijk alle schuilnamen voor suiker zijn? Gelukkig zijn daar handige apps en boekjes voor: bijv. E-nummers app, Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget en nog veel meer. Ook is deze lijst met schadelijke e-nummers goed om eens door te nemen:

klik hier

. Al is een app op je telefoon natuurlijk erg fijn op het moment dat je aan het winkelen bent! Een van de grootste redenen om pakjes en zakjes te kopen is; geen tijd. Maar als ik jou nou eens vertel dat ik al jaren zonder pakjes en zakjes kook en meestal gewoon binnen een half uurtje klaar ben met koken? Het hoeft niet veel tijd te kosten. Ik heb een gezin en een studie en huishouden, ik red het ook niet elke avond in de keuken te staan. Ik kan het en jij kan het ook!

Tip! Is er een gerecht dat je regelmatig eet waarvoor je dezelfde kruidenmix gebruikt, zoek online eens een recept op om deze zelf te maken en/of lees de ingrediënten van de kruidenmix (die je normaal gebruikte) en haal alle kruiden los en maak er een eigen kruidenmix van zonder troep, alleen met dat wat je nodig hebt, je bent er even 10 minuten mee bezig maar dan heb je een potje kruiden waar je heel lang mee kunt!

Misschien kost het in het begin iets meer, maar in een mum van tijd weet je welke e-nummers je het beste kunt vermijden, welke oké zijn en zul je je verbazen over hoe makkelijk gezond koken is. Give it a try, wat valt er te verliezen?

Kun je gezonde voeding in de supermarkt kopen? Ik koop best veel in de supermarkt, plantaardige dranken, eieren, roomboter, vlees, groente, fruit, granen, noten, deegwaren etc. Ik kijk op de achterkant naar de ingrediëntenlijst. Dus niet naar de voorkant en niet naar de voedingswaardentabel. Vaak als een product al meerdere ingrediënten heeft gaat er een belletje rinkelen. Ik kijk wat er allemaal in zit, of erin zit wat erin hoort te zitten. Bijvoorbeeld meergranenbrood, vaak begint dat met volkorenbloem. Dit betekent dat dit donkere bruine brood gewoon een witbrood is. Let dus op, kijk nooit naar de voorkant, of hoeveel koolhydraten en suikers erin zitten maar naar de ingrediënten.

Hier

vind je de schuilnamen voor suiker.

Heb je havermout nodig? Koop 100% havermout en geen mix. Doe er thuis wat rozijntjes, fruit of noten bij en klaar is kees.

Zoals ik eerder al aangaf. Iets nieuws kost tijd, het kost tijd om te ontdekken en te leren. Maar dat betekent niet dat je vanaf nu elke dag langer in de keuken staat. Probeer elke week 1 ding in te brengen, leer elke keer weer, kijk wat goed voelt voor jou, uiteindelijk word het normaal en kost het geen extra tijd. En heb je hulp nodig? Ik kan nog 1 iemand (online) advies geven, ben jij degene? Doe mij een berichtje!

Tips voor deze week!

- Bekijk de ingrediëntenlijsten eens van je gekochte producten. Wat kom je tegen en kan het ook anders?

- Loop of fiets elke dag even 15 tot 30 minuten aan 1 stuk door, zorg dat je elke dag een frisse neus haalt en even actief bezig bent.

- Probeer eens een extra portie groenten in je dag te verwerken, bijvoorbeeld wat rauwkost bij de lunch, een verse kop groentebouillon, een omelet met groenten of een groene smoothie. Hier staan ook recepten op de website, probeer ze eens uit.

Fijne week!

Liefs,

Mendel

bottom of page