top of page

Voeding bij ziekte en ongemakken. Hoe ga jij ermee om?

Je hebt een ziekte of andere ongemakken, vanaf je geboorte of later gekregen. Je gaat misschien van de ene naar de andere arts of, je zoekt van alles uit maar komt er niet uit..

De klachten worden er niet minder van, gaan niet weg of worden onderdrukt door medicatie en dergelijke. Wat nu?


(Let op: ik ben geen arts of medisch geschoold, je bent ten alle tijde zelf verantwoordelijk, ik zal niet vertellen zomaar medicatie of dingen weg te doen, maar kan soms wél tips qua voeding geven met de kennis die ik heb die passen bij jou)


Ik sprak laatst een vrouw, zij heeft al jaren klachten en is allerlei artsen en onderzoeken later nog steeds niet klachtenvrij. Zij kreeg min of meer de opdracht zich er maar bij neer te leggen dat het altijd zo zou blijven. Toen ik vroeg of iemand haar al weleens het advies gegeven had over voeding en coaching met betrekking tot haar klachten, was het antwoord: "Nee, nog nooit.."

En dit is niet de eerste keer dat ik zoiets hoor. Ik ben er zelf een voorbeeld van, na heel wat onderzoek, leren, ontdekken en uitproberen weet ik nu wat ik nodig heb.


Dit is ook een van de redenen waarom ik PuurMendel gestart ben. Aan je leefstijl en voeding valt eigenlijk altijd wel iets te veranderen, ik hoop geen 'klanten' te zien, maar mensen, met hun eigen verhaal, de ongemakken en het bij die persoon passende leefstijladvies te geven. Geen kant en klaar dieet of hype, want ik geloof niet dat het zo werkt, ieder mens, ieder lichaam is uniek! Samen kunnen we dat ontdekken.


Natuurlijk zijn er wel richtlijnen, onderzoeken en dergelijke die uitwijzen wat kan passen. Daar vanuit en vanuit jouw eigen verhaal en ervaring gaan we kijken wat voor jou het beste is.
Vele ziekten en ongemakken ontstaan door 'verkeerde' of een tekort aan voeding, of ze worden door de (voor de persoon) verkeerde voeding verergerd.

Maar wat is nou verkeerde voeding? Dat kan heel kort door de bocht beantwoord worden, maar ook dit is per persoon verschillend. Natuurlijk staat voorop dat het gezond is om veel groente, fruit, water en dergelijke te consumeren en suikers en dergelijke te beperken of vermijden.


Sommigen hebben aanleg voor allergieën, intolerantie en ziekten. En bij sommigen komt het in de loop van jaren opzetten. Dan is het goed om te kijken welke voeding daar invloed op heeft, zowel negatief als positief. En bovenal te ontdekken wat de oorzaak is als dat mogelijk is en daar vanuit te gaan werken.


Een voorbeeld;

Een mogelijke oorzaak van Eczeem is voedselallergie, waarbij koemelk vaak de grootste en soms zelfs de enige boosdoener is.

Zodra je dit weet kun je dus, met de juiste hulp, aan de slag gaan, bijvoorbeeld door koemelk een tijd achterwege te laten en tegelijkertijd een opbouwend voedingspatroon te volgen. Zo ga je zien of dit voor jou helpt, of het klachten verminderd of zelfs weghaalt. Het is goed om dit bijv. samen met een natuurvoedingsadviseur te doen, ook omdat als je sommige voedingsmiddelen weglaat daar wel iets voor in de plaats moet komen zodat je niet ergens anders in tekort komt. Hierbij krijg je informatie en tips om het aan te pakken.


Mijn rijtje van ongemakken die ik had voor ik mijn voedingspatroon aanpakte:

- eczeem

- pms

- prikkelbare darm

- spier en gewrichtsongemakken (fibromyalgie/raynaud gerelateerde klachten)

- migraine (hoofdpijn)

- hele winters verkouden

- (chronische) vermoeidheid, futloos, geen energie


Ik ben bang dat ik zelfs nog wel even door kan gaan. Daarbij heb ik ook van kinds af aan diabetes type 1 en is dat helaas niet zo snel met voeding op te lossen. Maar ook daar heb ik met mijn leefstijl een enorm grote invloed op. En ik heb van mijn artsen gehoord dat ik gemiddeld veel minder insuline nodig heb op een dag dan wat ze normaal voorbij zien komen, ik heb veel verbaasde blikken gezien.


Waarom ik dit deel? Ik wil je laten zien dat je bijna altijd wel zelf íets kunt doen. Ik heb zelf mogen ontdekken dat veel van deze bovenstaande dingen komen doordat ik niet nam wat mijn lichaam nodig had. Ik heb sommige voedingsmiddelen vaarwel 'moeten' zeggen en het ging niet zonder slag of stoot. Maar ik heb het er voor over gehad om zo geen tot minder medicatie te nemen, veel meer klachtenvrij te zijn en daardoor vrijer in het leven te staan. Voor mij was dit op deze manier mogelijk.


Ga opzoek naar wat jij kan doen, het is erg fijn dat we zulke zorg in Nederland tot onze beschikking hebben, alleen betekend het naar mijn mening niet dat doktoren (hoe dankbaar we ook mogen zijn dat ze er zijn hoor, geen woord verkeerd daarover) vóór ons moeten gaan denken. We kunnen samenwerken en ons deel doen, luisteren, overleggen en afwegen. Het is tenslotte je eigen lichaam waar je voor mag zorgen. En ik hoop dat mensen zich daar wat bewuster van mogen worden, en te helpen waar ik kan in ondersteunend voedingsadvies te geven wat past bij hun situatie en leven. En soms kan dit ook heel goed in samenwerking met andere hulpverleners.


Wil jij met PuurMendel aan de slag gaan? Eerst even kennismaken?

Neem contact op via de site of info@puurmendel.com

bottom of page