top of page

Wat je smeert op je huid heeft enorme invloed, wat weet jij hier al van?

Vandaag eens een blog over iets anders dan voeding.

Want wist je dat je huid een van de grootste organen is, en dat wat je erop smeert ook in je lichaam terecht komt en dus invloed heeft op je gezondheid? Zo'n ongeveer 60% van wat je opsmeert of doet komt in je lichaam terecht.

Ik hoop je in deze blog mee te nemen in de wereld van verzorgingsproducten en tips om je huid en daarmee je gezondheid goed te ondersteunen.


Heb je huid lief, want zoals ik al zei, het is een van je grootste organen, zij heeft belangrijke taken te verrichten, hoe fijn als je jezelf daarin kan ondersteunen!





Van je dagcrème tot je deodorant tot je mascara en lippenbalsem en ga zo maar even door..

Ga eens na wat jij van opstaan tot naar bed gaan allemaal op je lichaam smeert, sprayt of doet.

Heb je weleens naar de ingrediënten gekeken die hierin zitten en wat deze doen?

De drogisten liggen vol met producten voor een 'betere' huidverzorging etc. etc.

Het ziet er allemaal mooi uit, ruikt lekker, voelt fijn.. maar zal het dan ook goed zijn?


Een beetje van deze synthetische chemicaliën kan je lever nog wel aan, maar omdat wij als mensen enorm blootgesteld worden aan en elke dag zoveel op ons lijf smeren of binnenkrijgen via voeding gaat je lever dat niet meer aankunnen, kortom, er ontstaan verstoringen in je lijf die kunnen uitmonden tot ziekten, ongemakken en dergelijke.

Uit onderzoeken blijken veel van de stoffen in cosmetica kankerverwekkend en nog zoveel meer..


Voordat je hieronder informatie kunt lezen over de stoffen die veelvuldig voorkomen wil ik je vertellen dat het vervangen van deze producten mogelijk is, maar doe het stap voor stap. Zowel met voeding als met verzorgingsproducten is het zo dat als je deze voor iets natuurlijkers gaat vervangen je lichaam gaat ontgiften van de stoffen die je lichaam eerder opnam. Dit kan komen met hoofdpijn, vermoeidheid, haaruitval, en dergelijke, gelukkig duurt dit vaak niet lang en ben je daarna een heel stuk gezonder en dat ga je echt merken, het is het zo waard!


Heb jij hulp nodig bij het vervangen of kennis opdoen van gezonde producten? Stuur een berichtje en we gaan er samen naar kijken. Ook maak ik zelf regelmatig producten, ook daar kan je een berichtje voor sturen! Daarbij geef ik workshops over 100% natuurlijke essentiële oliën die verzorgen, ondersteunen en die je ook heel goed voor je huid kan gebruiken, ik vertel hierover tijdens de workshop en kan je opweg helpen!



Hier een deel van een artikel van Marjolein Dubbers (EVA):

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)

SLS is een reinigingsproduct, ook wel een detergent genoemd. SLS wordt in veel verzorgingsproducten gebruikt omdat het ‘zo weldadig schuimt’ en, niet onbelangrijk, omdat het heel goedkoop is. In veel shampoos, badschuim, douchegel, facial wash en handzeep vind je dan ook SLS of de iets mildere vorm SLES. Maar denk ook aan (schuimende) tandpasta.


Sodium Lauryl Sulfate is een zeer agressieve reiniger die ook wordt gebruikt om motoren te ontvetten. Zo’n agressieve stof tast de natuurlijke beschermlaag van je huid flink aan, bovendien irriteert het je ogen, huid en longen. Maar wat nog erger is: SLS dringt makkelijk je lichaam in en kan via de bloedbaan terechtkomen in je ogen en organen.

Het blijft in je lichaam aanwezig en zorgt voor een uitgedroogde huid, huidirritatie, allergieën en haaruitval. SLS is wat dat betreft een sluiper: soms gebruik je 20 jaar dezelfde shampoo zonder problemen, en opeens vindt je huid het genoeg, met diverse allergische reacties tot gevolg.


Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen. Zij doden bacteriën en schimmels en worden aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Ook parabenen worden door je lichaam opgenomen en blijven daar actief. Parabenen zijn hormoonverstorende stoffen: in je lichaam bootsen ze oestrogeen na. Bij autopsies worden ze teruggevonden in tumoren.

Parabenen worden gebruikt in shampoo, douchegel, crème, lotion, bodybutter enz. Eigenlijk kunnen ze in bijna alle verzorgingsproducten verstopt zitten. Er zijn diverse soorten parabenen, zoals ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben. Ik adviseer je elk soort parabeen of parabenen te mijden.


Ftalaten

Ftalaten zijn eigenlijk weekmakers. Ze worden onder andere gebruikt om plastic flexibel te houden. Plastic flesjes met ftalaten kun je beter niet gebruiken omdat ftalaten in het water weglekken en in je lichaam terechtkomen. Van ftalaten is ook bekend dat het hormoonverstorende stoffen zijn: deze kosten je je gezondheid en vitaliteit. Ook in cosmetica worden ftalaten gebruikt: ze worden ingezet als oplos- en fixatiemiddelen, of om de geur in parfum en de kleur in cosmetica te stabiliseren.

Ftalaten worden ook wel aangeduid met di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).

Ftalaten staan meestal niet vermeld op het etiket. Ze komen veel voor in parfums, haargel, haarlak, nagellak, zeep en shampoo. Ze zijn vaak verborgen onder de naam parfum. Als er parfum op het etiket staat, betekent het overigens niet dat het altijd ftalaten zijn, dat maakt de verwarring helaas alleen maar groter.


Minerale oliën (vaseline en paraffine, ofwel petrolatum of paraffinum)

Zelfs de terughoudende Consumentenbond (1) onderkent inmiddels het gevaar van minerale oliën. Dat zou wel eens een gamechanger kunnen zijn, want minerale oliën komen in zeer veel verzorgingsproducten voor, waaronder veelgebruikte lippenbalsems. Over de minerale oliën in deze producten zijn er sterke vermoedens dat ze kankerverwekkend zijn (MOAH) endat ze zich kunnen ophopen in de organen en gezwellen kunnen vormen in lymfeklieren, lever en milt (MOSH). Los daarvan zijn ook deze stoffen flinke hormoonontregelaars.

Minerale oliën zijn afkomstig uit de petrochemische industrie, ofwel een restproduct van raffinaderijen. Ze worden nog bijzonder veel gebruikt in lipproducten en babyproducten. Je herkent minerale oliën op de verpakking aan de woorden petrolatum, petroleum, paraffinum (liquidum), vaseline of simpelweg mineral oil.


Aluminium (aluminum chlorohydrate)

Aluminium wordt heel veel gebruikt in deodorants. Aluminium sluit je poriën af waardoor je zweet er niet (goed) uitkan. Aluminium wordt opgenomen door je huid, waar het verstorend werkt in je lichaam. Ook natuurlijke mineralen kunnen aluminium bevatten. Je herkent ze aan de woorden alum, aluin of potassium alum. Er wordt van gezegd dat ze niet door je huid kunnen worden opgenomen. Er is echter nog niet lang genoeg onderzoek naar gedaan om de effecten op lange termijn te kunnen meten.


Polyethylene glycol  (PEG’s)

PEG’s zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als ontvetmiddel, zoals in ovenreinigesr. PEG’s worden ook gebruikt in cosmetica om verschillende redenen: als reiniger, als emulgator of bijvoorbeeld als bevochtiger. Polyethylene glycol bevat ernstige verontreinigingen zoals ethyloxide (gerelateerd aan baarmoederhals- en borstkanker, leukemie en hersenkanker), lood, ijzer, kobalt, nikkel, cadmium en arsenicum. Zware metalen wil je echt niet op je huid. PEG’s komen op de ingrediëntenlijst vaak voor met een nummer erachter. PEG’s verwijderen de beschermende vetten van de huid, verstoren de vochthuishouding in je huid en zorgen voor huidveroudering.


Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA)

Dit wordt aan verzorgingsproducten toegevoegd als verdikkingsmiddel, als emulgator of omdat het een flink schuimend effect heeft. Het komt voor in producten als shampoo, douchegel, haarlak, zeep en zonnebrandcrème. Voorbeelden zijn Stearamide DEA, Lecithinamide DEA, Lanolinamide DEA en Lauramide DEA. In de regelgeving in de EU zijn niet voor niets beperkingen opgenomen voor het gebruik van deze stoffen in cosmetica. Ze kunnen allergische reacties en oogirritaties veroorzaken, en leiden tot droog haar en een droge huid.


Alcohol

Er zijn diverse soorten alcohol die worden gebruikt in verzorgingsproducten. Als er alleen maar ‘alcohol’ op het product staat, kan het ethylalcohol ofwel ethanol zijn. Dit is een synthetische alcohol die irritatie kan veroorzaken, je huid uitdroogt, ontstekingen kan veroorzaken en acné kan verergeren. Er zijn ook natuurlijke soorten alcohol die niet tot zoveel verstoringen leiden, maar vaak wel wat uitdrogen.


Siliconen ofwel siloxanen (zoals cyclomethicone, dimethicone en simethicone)

Alle ingrediënten die eindigen op siloxaan of methicon kan je beter mijden. Ze komen hoofdzakelijk voor in haarproducten en deodorant, sluiten je huid af, zijn hormoonverstorend, schadelijk voor je immuunsysteem en worden zelfs in verband gebracht met onvruchtbaarheid.


Triclosan

Triclosan is een bestrijdingsmiddel, maar het wordt ook veel gebruikt in antibacteriële middelen, zoals zeep en facewash, maar ook in tandpasta, deodorant en cosmeticaproducten vanwege de antibacteriële werking. Echter, triclosan maakt geen onderscheid en doodt zowel de foute als de goede bacteriën op de huid. Triclosan is bovendien een hormoonverstorende stof en het tast de vruchtbaarheid aan. Het wordt ook in verband gebracht met allergieën en met het verstoren van je schildklierfunctie.

Twijfel je over een ingrediënt dat ik niet in deze lijst heb opgenomen? Check het dan zelf op www.EWG.org via de zoekbalk. Daar kun je elk ingrediënt checken.



Liefs,

Mendel

bottom of page