top of page

Een kijkje in mijn dag qua voeding. Wat eet ik en waarom?

Deze keer wil ik je meenemen in een van mijn dagen. Van opstaan tot naar bed gaan vertel ik wat ik eet en drink en natuurlijk waarom.

Niet alle dagen gaan zo, laten we zeggen 5 van de 7 in een week.


Let op! Variatie is echt de sleutel, dus ik deel 1 dag, maar ik eet bijna elke ochtend iets anders als ontbijt, lunch of diner. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam verschillende nodige stoffen binnenkrijgt.

7:00 sta ik op en zorg ik dat ik 2 grote glazen water drink, je lichaam heeft gerust en veel afgevoerd en verwerkt, om energie te krijgen en voor o.a. een goede vertering de rest van de dag is het goed het vochtpeil te verhogen! Het is een goede manier om je lichaam zelf op te laten starten 's ochtends, dus drink geen koffie als je wakker wordt maar wacht daar mee tot bijvoorbeeld 10:00, uiteindelijk geeft dat echt meer energie!


Tussen 9:00 en 10:00 ontbijt, ik functioneer veel beter met intermitterend vasten. Ik eet dus na het avondeten tot ontbijt niets (14 a 16 uur lang). Ik ontbijt bijv. met een groene smoothie: 2 handenvol spinazie, 1 banaan of appel, scheut water of plantaardige drank, soms nog een avocado erdoor. Hier gaan nog wat haver, noten, zaden en/of pitten bij na het blenden. Alvast starten met groente is enorm goed, de meeste mensen krijgen veel te weinig groente binnen, belangrijk om dit dus niet te beperken tot het avondeten. En nog een voordeel, dit ontbijt geeft energie, op de lange termijn! Een broodje doet dat beslist niet! Ik zorg dat mijn ontbijt zo is samengesteld dat er van alles wat in zit, in dit geval groente, fruit, vezels etc, maar ook dat het vullend is, ik moet er een aantal uren mee vooruit kunnen.


2 uur na mijn ontbijt neem ik weer 2 glazen water en een kopje (biologische, hoge kwaliteit) koffie of thee.


Tussen 13:00 en 14:00 lunch ik met een groente omelet, een handje ongebrande noten en wat rauwkost (komkommer en paprika) en een appel.


2 uur na de lunch drink ik weer 2 glazen water en evt thee. Soms nog een laatste kopje koffie voor 14:00, zodat de cafeïne uitgewerkt is vóór ik 's avonds ga slapen.


Tussen 17:00 en 18:00 het diner.

Ik maak een gerecht klaar met bataat (zoete aardappel), kidneybonen, paprika in een tomatensaus, met verse Italiaanse kruiden en knoflook en ui. Erg vullend en rijk aan groenten.


Rond 20:00 drink ik nog water en thee.


Ik heb diabetes type 1 en moet mijn bloedsuiker dus goed reguleren. Als ik een lage bloedsuiker heb eet ik bijvoorbeeld een banaan of een dadel met noten erbij. Mocht je zelf een tussendoortje willen kun je zoiets bijvoorbeeld nemen. Denk eraan dat je lijf al genoeg moet werken, het zit zo ingebakken dat je moét ontbijten en niet zonder tussendoortjes kan. Natuurlijk werkt het voor iedereen op een andere manier. Maar op zich zouden 3 flinke maaltijden op een dag goed moeten zijn, in de tussentijd kan je lichaam het voedsel verwerken en zijn werk doen. Zo is het niet constant bezig nieuw voedsel te verteren, wat ook energie vraagt van je lichaam, als je dat al minder hebt zal dit best een uitkomst kunnen bieden.


En nu ben ik wel benieuwd, hoe ziet jou dag eruit qua eten?

Houd bijvoorbeeld eens een aantal dagen precies bij wat je eet en drinkt, kijk daarna eens, wat valt je op? Wat gaat goed en wat kan beter? Hoe voel je je na het eten?


Hulp nodig in voeding en leefstijladvies?

Stuur een berichtje en ik denk met je mee.


bottom of page