top of page

Zwanger & Geboorte - 3e trimester en bevalling

In de vorige blog gaf ik je tips wat je in het 1e en 2e trimester kunt doen, deze lees je hier.


In deze blog neem ik je mee in tips voor het 3e trimester, het laatste trimester van de zwangerschap en de bevalling. Ik ga uit van een natuurlijke bevalling in deze blog.


Zoals ik al eerder aangaf zie je mijn kijk erop en geef ik je tips en deel ik mijn ervaring, het is geen medisch advies of dé manier voor iedereen, en ook geen garantie op een zwangerschap.

Kijk waar je je prettig bij voelt en overleg desnoods met je arts/verloskundige of neem contact op.Het laatste trimester van je zwangerschap is aangebroken! Hoe gaat het met je?

Heb je nog energie of ben je eigenlijk al aan het aftellen tot de kleine zich aandient?


Voeding tijdens het 3e trimester


Nog zo'n 12-14 weken voor de boeg, en nu wil je je misschien voorbereiden op de bevalling.

De voedingstips die ik je in vorige blogs gaf gelden nog steeds, ook nu. Probeer elke dag een handje ongebrande noten te eten, met gojibessen en medjoul dadels.

Ik slik elke avond de Life 9 probiotica voor gezonde darmbacteriën, ook alvast om deze gezonde bacteriën mee te geven aan de kleine in je buik.


Drink voldoende (liefst lauw) water en eet voldoende vezels om obstipatie te voorkomen.

Toch last van obstipatie? Eet dan bijvoorbeeld pruimen, peulvruchten, bruine rijst, zoete aardappels, appel, peer. Laat witmeel producten staan, deze kunnen het verergeren.


Last van maagzuur? Probeer een lepel havermout eten (zonder er bij te drinken)

Een glas water drinken met een mespuntje baking soda of een lepeltje pindakaas langzaam opeten. Kamille thee is ook een aanrader.


Dadels en bevallen:

Dadels blijken de kans op een kunstmatige inleiding van de bevalling aanzienlijk te verminderen en zorgen ook voor een snellere ontsluitingsfase. Er is een onderzoek gedaan naar het effect van late zwangerschapsconsumptie van dadels. Het onderzoek concludeert dat het gebruik van synthetische oxytocine significant lager was (28%) in vergelijking met vrouwen die geen dadels hadden gegeten (47%). Ook bleek er aanzienlijk minder bloedverlies te zijn bij de groep dadel etende moeders. Spontane bevalling vond plaats bij 96%, vergeleken met 79% van de vrouwen die deze niet hadden geconsumeerd. Ook was de gemiddelde duur van de bevalling korter bij deze vrouwen. Dadels zijn rijk aan foliumzuur en blijken ook goed te zijn voor vrouwen die zwanger willen worden. Zwangere vrouwen zouden ten minstens 4 weken voor de uitgerekende datum dagelijks 6 dadels ‘moeten’ eten voor het gewenste effect.


Benieuwd naar een natuurlijk kraampakket met natuurlijke verzorging en biologische producten? Dan is DaLaLou een aanrader!


Essentiële oliën rondom en tijdens bevallenNeem regelmatig een moment voor jezelf en gebruik de krachtige oliën. Neem bijv. een bad met kalmerende Lavendel en slaap met Gentle Baby in de diffuser. Zie in de vorige blog hoe ik de oliën uit de starterbundle inzet tijdens de zwangerschap.


Zoals ik eerder aangaf heb ik mij verdiept in meerdere literatuur die goede informatie en onderzoeken bevatten m.b.t. essentiële oliën en zwangerschap & geboorte. Daar vanuit heb ik een aantal olieblends gemaakt voor de bevalling en geboorte, al vele vrouwen hebben hier goede ervaring mee. Ik zal ze onderaan met je delen, maar doe vooral waar jij je goed bij voelt en kijk welke van onderstaande dingen je aanspreken en haalbaar zijn voor jou en je gezin.


 • Peppermint: spugen, energie tijdens bevallen. Bijvoorbeeld een druppel in een washand om te inhaleren of diffusen.

 • Lavendel: ontspannend en kalmerend. Samen met Copaiba voor een lage rug massage. Ook heerlijk om te diffusen.

 • Copaiba: om gespannen spieren te ontspannen. Schouder, voeten, benen. Goed te combineren met Lavendel of Idaho Balsam Fir.

 • Idaho Balsam Fir: helpt spieren, breng aan op rug of benen bij ongemak.

 • Frankincense: al eeuwenlang in gebruik om pasgeboren baby’s te zalven. Verdun en breng een druppel aan op de kruin en/of voeten. Ook fijn voor bevallende moeders op schouders of rug.

 • Clary Sage: voorbij de 40 weken kan deze olie helpen om de baarmoeder te stimuleren. Kan ook tijdens weeën op de buik aangebracht worden om weeën te versterken als die zijn weggeëbd of dichter bij elkaar te brengen. Gebruik verdund op buik of enkels.

 • Jasmine: ontspannend, kan net als Clary Sage de baarmoeder stimuleren dus wees voorzichtig met gebruik voor 40 weken.

 • Valor: versterkt gevoelens van moed en zelfvertrouwen. Fijn als gedachten of angsten opkomen tijdens de bevallen of voor een extra boost. Diffusen of inhaleren.

 • Gentle Baby: versterkt ontspanning en band tussen moeder en kind. Heel aangename geur om te diffusen in de bevallingskamer. Doe een druppel achterin je nek en houd je baby op je blote borst, huid of huid voor een heerlijk moeder-kind moment.

 • PanAway: voor je man, doula of verloskundige als hun rug of armen zeer doen.

 • DiGize: voor gezonde stoelgang voor en na de bevalling. Je kan ook een druppel over je keel aanbrengen bij zuuraanvallen.

 • Ningxia Red: om je elektrolyten aan te blijven vullen is Ningxia Red drinken tijdens je bevalling een super aanrader.

Tijdens bevalling: diffuser aan met oliën zoals Lavender, Orange, Stress Away, Gentle Baby.

- Ningxia Red/Nitro voor energie.

- Valor onder voeten voor ondersteuning van kracht, moed, vertrouwen.

- Claraderm spray regelmatig op het perineum, washandje mix, bevallingmix (zie hieronder)


Recept Bevallingmix (15ml met V-6 draagolie) op enkels, buik, onderrug: 4 dr Helichrysum, 4 dr Fennel, 2 dr Peppermint, 6dr Ylang Ylang, 3 dr Clary Sage

Recept Verkoelend washandje: Grote schaal water met 5-10 dr Jasmine, 5 dr Roman Chamomille, 5 dr Geranium, 10-20 dr Lavender

Recept na de bevalling mix (15ml met V-6 draagolie) onder voeten: 5dr Geranium, 5dr Lavender, 5dr Jasmine

Baby na bevalling 1 dr. op 5ml v-6)

1-3 druppels van:

Frankincense; op het kruintje om te zalven

Trauma Life; onder de voetjes (bevalling blijft een heftige gebeurtenis)

Joy of Peace & Calming; onder de voetjes

Myrrh; rondom naveltje/streng

evt nog Gentle baby op de buikstreek.

Jij na de bevalling:

Claraderm spray rondom vagina/perineum

Gentle Baby: op de buikstreek

Frankincense: op het hoofd

Trauma Life: op de kruin en onder de voeten direct na bevalling, ook inhaleren.

Valor: onder de voeten, wacht 10 minuten tot aanbrengen nieuwe olie.

Joy en Peace & Calming: onder de voeten.Disclaimer: Deze oliën zijn afgestemd op mijn behoefte en geen medisch advies, niet bedoeld als genezing, diagnose o.i.d. Deze informatie mag niet als vervanging voor medische hulp gebruikt worden. Gebruik alleen Young Living oliën van therapeutische waarde en volg de instructies van de producten.


Meer tips of heb je vragen? Neem contact op en ik denk met je mee.


bottom of page